En flygande start för Clearwrap   Victor Meacham

En flygande start för Clearwrap

Publicerad
2021-11-22
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Trots att folierings- och reklamföretaget Clearwrap är ett relativt nystartat företag, har man redan lyckats knyta till sig viktiga samarbetspartner och är nästan rikstäckande.

Mellan Arlanda flygplats och Märsta, utanför Stockholm, finner vi Arlandastad; en del av den nya flygplatsstaden som växer upp kring Arlanda. Det är en plats, där rätt idéer och stora drömmar, kan skapa oanade möjligheter. Vi möter Victor Meacham, företagare, delägare och folierare på Clearwrap.

– Det som kanske är vår absolut största styrka, är vi står stadigt på tre ben med; foliering, reklam och busstädning, förklarar Victor Meacham.
– Därtill har vi fokus på stora kunder och stora projekt, vilket blir något av en nisch för oss.

– På den biten är min kollega Mikael Tolonen väldigt viktig. Han är en riktig affärsutvecklare och ser till att vi får in nya jobb. Medan jag sköter folieringsbiten och ser till att alla jobb blir gjorda.

Totalt är man 25 personer i bolaget, både heltids- och deltidsanställda; utplacerade mellan Piteå i norr och Ystad i söder. Rent omsättningsmässigt ligger företaget och sniffar på närmare 10,5 miljoner kronor för år 2021.

Han blev aldrig av med mig
Den som är utbildad snickare vet att, när vintern kryper allt närmare, är det dags att putsa till sitt CV och söka nya och fler jobb. Självklart kan man bygga även vintertid, men projekten är något färre.
Just så var det för Victor Meacham, som just denna novemberdag 2011 letade efter en specifik person. En dag, på ICA Kvantum i Knivsta, lyckas han träffa rätt och mötte Mikael Tolonen. På den tiden drev Mikael ett bygg- och montageföretag, som inriktade sig mot bussbranschen.

– Det första jag sa var; Hej, jag känner din dotter och jag behöver jobb, så jag kommer och jobbar åt dig, berättar Victor Meacham.
– Då sa han nej, men dagen efter stod jag utanför lokalerna, fullt klädd för att jobba och sedan dess, har han inte blivit av med mig.

Det som Victor arbetade med här, det var solskyddsfilm och glas till vindrutor på bussar. Samtidigt låg man belägna bredvid de tidigare lokalerna till VN Vinyls; en grossist av bl a fönsterfilm och folie. Det gjorde att det tändes en gnista i Victors ögon och han blev ivrig på att lära sig.

– Först och främst var det en fritidssyssla och steget mellan fönsterfilm och folier är inte speciellt stort. Jag folierade min egen bil hemma och sedan kompisarnas och vart eftersom lärde jag mig tekniken, fortsätter Victor.
– Med andra ord är jag alltså självlärd och det gör att jag har en helt egen stil och teknik, när jag wrappar bilar och andra fordon.

Med tiden som gick, valde Victor Meacham att till slut gå tillbaka till rollen som snickare under ett par år. Däremot behåll de kontakten och insåg till slut, att det var något som saknades. Båda kände nu, att det kanske var dags att slå sina kloka huvuden ihop och göra något tillsammans.

Bredare kunskap
Det som hände under den här tiden, det hör väl egentligen inte till historien. Man arbetade på separata plan och det var väl inte mer än så. Fast till slut nådde man den där livsavgörande punkten, då det var dags att starta det där egna.

– Jag och Mikael äger varsin del av Clearwrap, som grundades 2019. Plus att vi har ytterligare ett par stycken i ledningsgruppen som tillför kompetens, förklarar Victor.
– Det som jag ville göra, var att foliera och solfilma. Detta tillsammans med bredare kunskap inom dekor och reklam, har gett oss en riktigt bra mix.

Sedan får vi självklart inte glömma busstädningen, som har blivit en viktig del av bolagsgruppen och blir något extra i arbetsmixen. Victor berättar exempelvis, att man kör busstädning åt Flygbussarna, som trafikerar några större städer och flygplatser, som bl a Arlanda, Bromma och Skavsta.

– Ibland händer det att vi måste byta ut en wrap eller en fönsterfilm, då kan vi göra det samtidigt som städningen pågår och på så sätt kan vi få hela jobbet gjort väldigt snabbt, fortsätter Victor.
– Samtidigt skulle jag vilja säga, att det även är en av våra styrkor; våra anställda får en bredare kompetens av det här.

Ingen vecka är den andra lik och dagsschemat kan ändras på 5 minuter. Någon vecka är det kanske lågt på folieringssidan, men mycket att göra på för dekor och reklam. Eller så kanske det är en tuff vecka för busstädningen, oavsett vad så går det att lösa.

Olika uppdrag och projekt
Som allt annat i Victors liv, talar han om att han tycker om att driva olika projekt och ha många olika jobb på gång. Exempelvis fick man äran att foliera EM-bussarna, som supportrar och andra kunde åka med för att se Sverige spela i sommarens EM-turnering.
Dessutom driver företaget ett projekt som går under betäckningen; Winshell. Där letar man efter produkter som helt, eller delvis, eliminerar risken för sprickor i glas. som orsakats av stenskott.

– Vi har testat olika material på vindrutor och glas för extralysen, som visat mycket goda resultat. Det kan nog hända att vi inom en snar framtiden lanserar produkten nationellt, säger Victor.
– Grejen är den att det går åt väldigt mycket energi vid tillverkning av glas och på det här sättet, hjälper vi till och bidrar till en bättre miljö.

Vidare driver man exempelvis ett projekt, för att hitta bättre alternativt till giftig bottenfärg på båtar och ett annat projekt, för att leta efter bra folier, som avlägsnar virus och bakterier på olika typer av ytor i speciella miljöer.

Att skynda långsamt
Vi börjar tala om framtiden och något som ligger i sikte är att inom ett par års tid kunna öppna ett filialkontor söder ut.

– Det jag tänker mig är Göteborgs- eller Jönköpingstrakten, vilket gör att vi kan täcka in handelsbranschen på ett annat sätt, säger Victor Meacham.
– Vi har redan deltidsanställda på några olika orter, som monterar reklam och sådant. Fast det jag tänker, är att vi skulle ha mer och större produktion på ett filialkontor.

Internt har det redan snackats om att öppna något på södra sidan av Stockholm, för att kunna täcka in de viktiga geografiska delarna.

– Vi har jobb och vi har förfrågningar som ligger och väntar, samtidigt är både jag och Mikael väldigt noga med att vi inte ska ta på oss för mycket jobb direkt.
– Vi vill fokusera på att ha 100% nöjda kunder och därför tycker jag det passar rätt bra att säga; vi vill skynda långsamt, säger Victor med ett stort leende.

Vill göra dem stolta
Det är kanske ingen hemlighet att Victor Meacham gillar att ha projekt igång och kommer ofta med en ny idé. Ett gott exempel på det, är när han år 2018 köpte en sommarstuga utanför Knivsta.

– En av mina barndomsdrömmar var att bygga hus. Så jag har renoverat, rustat upp och byggt ut stugan till en riktig villa nu, förklarar Victor.
– Jag vill ge min dotter samma, bra uppväxt som mina föräldrar gav mig och det är nog samtidigt anledningen till att jag jobbar så mycket som jag gör. För att jag vill att mina föräldrar ska känna sig stolta.

– Jag föddes i Lettland och blev adopterad som liten. För mig är det en drivkraft. Jag kämpar extra hårt, eftersom att jag vet att jag kommer från ett fattigt land.

Han kan knappt beskriva med ord, hur mycket som föräldrarna i Funbo, utanför Uppsala, har betytt och givit honom.

– Jag är van vid att kunna resa minst fyra gånger per år och kunna göra olika aktiviteter hela tiden, fortsätter Victor.
– Det är det jag vill ge min dotter och mina framtida barn; vi ska kunna resa tillsammans. De ska ha möjligheten att göra saker och kanske det viktigaste, jag vill att de ska ha ett bra välmående.

Det är väldigt tunga ord, som Victor avslutar intervjun med. Tunga, men samtidigt viktiga och förståndiga. Plötsligt ser och förstår man bilden av honom – varför det alltid finns ett nytt, spännande projekt i sikte.

Text/foto: Elmer Törnquist
Foto: Lars Knapasjö