Skyltar av plast ger vissa fördelar   (foto: Ingvar Naess)

Skyltar av plast ger vissa fördelar

Publicerad
2021-05-24
Skribent
Redaktionen

Skyltproduktion är ett område som utvecklas hela tiden, både när det kommer till tryckkvalitet och materialval.
Det norska företaget Sign Production, är ett av de företag som förespråkar vissa plastmaterial och dess fördelar; styvheten, den lätta vikten och ytegenskaperna.

– Vi producerar stora volymer för några av Norges största butikskedjor, vilket kräver effektiv hantering och användning av skivorna, förklarar Thomas Fjelberg, VD på Sign Production.
– De material vi använder är framför allt skivor och ark av PVC, Akyprint, akryl och Gobond, utöver några andra produkter i mindre skala.

Bland artiklarna som produceras av de olika plastmaterialen, återfinns exempelvis olika typer av skyltar och fasadbokstäver

– Materialen är enkla att jobba med. De är lätta, har god styvhet och ger ett underbart bra uttryck i det färdiga trycket. Bläcket, i kombination med skivorna, ger en fin satinyta och ett stort färgutrymme, fortsätter Thomas Fjelberg.
– Det gör att bilderna kommer fram på ett bra sätt i butikerna och för annan typ av skyltproduktion.

Det norska företaget använder en Canon Arizona 6170 XTS flatbäddsskrivare, i kombination med ett skärbord från Zünd, för att producera skyltarna.

Thomas Fjeldberg (foto: Ingvar Naess)

Att välja rätt
Branschen befinner sig i ständig utveckling, inte minst när det kommer till vilka material som används.

– Hållbara lösningar och material som inte innehåller miljöfarliga ämnen, blir allt viktigare. Det är viktigt för oss att uppfylla dessa förväntningar och vi letar ständigt efter nya lösningar, som har ett hållbart uttryck, berättar Thomas Fjelberg.
– Av denna anledning letar vi ofta efter PVC-fria material, men det handlar också om att säkerställa god avfallshantering av produkterna efter livslängd och hantering av spillmaterial i produktionen.

Sign Production digitaltrycker ofta bilder och motiv, som används för att dekorera eller marknadsföra produkter. Det ställer höga krav på ett skarpt resultat.

Sign Production har sitt huvudkontor med tillhörande produktionsanläggning i Årnäs utanför Oslo. Därtill har företaget anläggningar i Danmark, Rumänien, Portugal och USA.