Ner i soporna eller laga plaggen?

Ner i soporna eller laga plaggen?

Publicerad
2021-05-25
Skribent
Redaktionen

Hela sju av tio svenskar uppger, att de slänger trasiga plagg i hushållssoporna, istället för att laga plaggen. Detta framgår i en undersökning från Yougov, på uppdrag av Fristads.
Dessutom framkommer det att nästan hälften av svenskarna kastar plagg med fläckar, som inte går bort och var tredje slänger plagg, som tappat passformen eller blekts.

– Fler klädtillverkare måste börja konkurrera med hög kvalitet istället för lågt pris. För konsumenter gäller det att försöka motstå prispressade erbjudanden. Köp kvalitetskläder heller, som håller längre och går att laga, förklarar Anders Hülse, VD på Fristads.

Totalt köper Sveriges invånare minst 13,7 kilo textilier per person och år. Samtidigt slängs drygt 7,5 kilo textilier per person och år. Inte mindre än 60% av kläderna är hela och rena.
För att producera 1 kilo bomull behövs 7 000-29 000 liter vatten och 0,3-1 kilo olja. Vid tillverkningen av ett kilo tyg genereras 10-15 kilo växthusgaser. Som motpol kan miljövarudeklarerade plagg däremot spara upp till 80% av vattnet.