Tryckeriet med det lilla extra

Tryckeriet med det lilla extra

Publicerad
2021-04-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Som tredje företag i Sverige att införskaffa en planprinter från Canons senaste Arizona 2300-serie, satte Fredrik Lundberg sin signatur på kontraktet.

Text: Elmer Törnquist

Fredrik Lundberg

Nämnas kan dessutom; tryckeriet köpte modellen Arizona 2380 GTF, med en flatbädd på 2,5 x 1,25 meter.

– Det här är vår tredje flatbäddsprinter från Canon och innan 2380 GTF, var vi först i Norden med att köpa föregångaren Arizona 1360 GT, berättar Fredrik Lundberg, VD på Seriflex Grafiska.

Fredrik förklarar, att det är väldigt viktigt att de har en uppdaterad maskinpark. Denna gång har de inte kunnat besöka någon mässa, för att titta på maskinerna. Däremot fick de möjligheten att göra ett besök hos LC Skyltar i Jönköping.
Print- och montageföretaget LC Skyltar var för övrigt det andra företaget i hela världen, som installerade en Arizona 2300.

– Tillsammans med några representanter från Canon, fick vi vara med när de gjorde några demokörningar, fortsätter Fredrik Lundberg.
– Vi fick en ganska god uppfattning om vad maskinen kunde göra och det bästa är ändå, att den passar bra ihop med våra skärbord och resten av maskinparken.

Fast det var inte den enda anledningen till att man valde just denna planprinter. Valet föll på en Canon-printer för att de är duktiga med service när det behövs samt deras nya Flow-teknik; ett vakuumsug som gör materialbyten både snabbare och lättare. Detta plus att den är bestyckad med LED-lampor gör att allt går väldigt fort.

– Vi måste ha nya och framför allt snabba maskiner, för att kunna vara med och konkurrera. Våra kunder är kvalitetsmedvetna och kräver att vi levererar bästa möjliga resultat, fortsätter Fredrik Lundberg.

Det är på Jönköpingsvägen 24 i centrala Habo, ett par mil norr om Jönköping, som vi hittar Seriflex Grafiska.

Tredje generationen
Just Seriflex Grafiska startades 1989, som ett renodlat screen- och flexotryckeri av Fredrik Lundberg och några medarbetare, tillsammans med Fredriks far Lennart Lundberg. Detta gör att Fredrik är tredje generationens grafiker, då hans farfar ursprungligen startade ett tryckeri i Jönköping på 1950-talet.

– Namnet Seriflex kommer från de två tryckteknikerna serigrafi och flexografi, alltså screen- och flexotryck. Dock trycker vi inte med flexo längre, men namnet är kvar eftersom att vi är både seriösa och flexibla, säger Fredrik Lundberg.

Pappfigur

Bred verksamhet
Lokalerna mäter totalt 1 600 kvm och här kan man producera kanske något av det viktigaste, för att maximera varumärkets närvaro i butiken. Det handlar framför allt om displayer, golvställ och standups.

– Mycket av vår produktion är att vi trycker på beställning av reklambyråer och andra tryckerier. Det innebär, att vi måste vara breda och ha möjligheten att trycka på olika material, som kanske wellpapp, kartong, plast, trä och metall, säger Fredrik Lundberg.
– Vi kör även en hel del dekaler och mobiler; alltså sådana papp- eller plastskyltar som hänger i taket. Det kan också handla om att konstruera nya förpackningar och pappfigurer.

Just pappfigurer har gett Seriflex Grafiska en extra liten nisch, eftersom att företaget även driver en privatkundsportal som heter pappfigur.se.
Där laddar beställaren upp ett foto på en eller två personer. Sedan trycker och cadskär Seriflex Grafiska fram en 3 mm tjock pappfigur, som i många fall används på fester som studenten, möhippor, bröllop eller andra roliga arrangemang.