Starkt resultat, trots motvind

Publicerad
2021-03-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Trots att covid-19-pandemin fortsätter och med den lockdowns; evenemang utan publik, nästan all klubbverksamhet och idrott ligger nere och event ställs in eller skjuts upp, har New Wave Group levererat det högsta rörelseresultatet i företagets historia under ett kvartal.
Nettoomsättningen minskade med marginella 3% i lokala valutor och 7% i SEK, vilket under rådande förutsättningar får anses vara en bra försäljning.

Bra kvartal …
Rörelseresultatet ökade från 240,3 miljoner kronor till 283,6 miljoner kronor. Tittar man till rörelsemarginalen, uppgick den till 15,1% och kassaflödet från den löpande verksamheten blev 557,5 miljoner kronor, vilket ytterligare stärker företagets balansräkning.

– 2020 blev ett oerhört turbulent år och våra bolag och verksamheter har under vissa perioder påverkats starkt negativt. För helåret sjönk försäljningen med 12% och i lokala valutor med 10%. Detta är ett klart bättre utfall än vad jag trodde under våren, säger Torsten Jansson, VD och koncernchef.
– Trots att det är svårt att glädjas åt en minskad försäljning känner jag mig ändå nöjd under de omständigheter som varit och jag tycker våra olika bolag har gjort ett mycket bra arbete.

– Ännu roligare är att rörelseresultatet, om än marginellt, ökade från 535 miljoner kronor till 545,9 miljoner kronor, vilket är sjätte året i rad med förbättrat rörelseresultat.

… och ett lyckat år
Rörelsemarginalen för helåret 2020 ökade från 7,7% till 9%. Det är ett resultat av ett hårt och flitigt arbete med besparingar och effektiviseringar i bolagen, men även av de investeringar tidigare gjorts i produkter och varumärken.
Nettoomsättningen 2020 uppgick till 6 098,8 miljoner kronor, vilket var 12% (10% i lokala valutor) lägre än föregående år (6 903,5). Rörelseresultat uppgick till 545,9 miljoner kronor (535,0).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick på helåret till 1 206,6 miljoner kronor; en kraftig förbättring mot föregående år.

– Vår balansräkning ger oss stor handlingsfrihet framåt. Soliditeten uppgår till 53,4%, vilket är den högsta på över 20 år. Vår nettoskuldsättning till kreditinstitut är nu nere i 1 075,9 miljoner kronor, vilket ger oss ett kreditutrymme på 1 769,1 miljoner kronor.

Tror på framtiden
New Wave Group skriver i ett pressmeddelande, att man tror marknaden blir fortsatt svår under första halvåret. Andra halvåret tror och kommer man att planera för en stark tillväxt.

– Vi kommer därför främst under andra kvartalet att försöka bygga upp våra lager igen, för att kunna möta en starkare efterfrågan.
– Långsiktigt är jag nu mer än någonsin övertygad om en god tillväxt i både försäljning och resultat.

– Våra varumärken är starkare än någonsin, vår balansräkning är starkare än någonsin och vår organisation har, inte minst genom sitt fantastiska arbete 2020, visat att man på ett bra och flexibelt sätt kan tackla de flesta scenarion, framhåller Torsten Jansson avslutningsvis.