Kaffeavfall blir nya möbler   foto: Löfbergs lila

Kaffeavfall blir nya möbler

Publicerad
2021-03-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Det är på en ICA-butik i Sälen, som man hittar världens första 3D-printade kaffebar, tillverkad av återvunnet avfall. Kaffebaren väcker intresse från de nyfikna kunderna.

Det hela är resultatet från ett samarbete mellan kafferosteriet Löfbergs Lila och Sculptur, ett företag som arbetar med 3D-print.

– Det här är ett led i vår cirkulära omställning, där målet är att generera noll avfall, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs Lila.
– Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut, för att minska påverkan på klimat och miljö. För att lyckas med detta, är vi beroende av samarbeten som det här.

Nytt värde
Utvecklingen med den nya kaffebaren har pågått under hösten och vintern 2020 och båda företagen har tillsammans lyckats hitta en lösning, där man använder både kaffebönans silverhinna samt kassarna; som mycket av råkaffet levereras i.

Att hitta nya användningsområden för det som tidigare setts som avfall, är bra för miljön och klimatet, samtidigt skapar det nya intäktsmöjligheter.