Worldstar till Smurfit Kappa

Worldstar till Smurfit Kappa

Publicerad
2021-01-22
Skribent
Redaktionen

Smurfit Kappa blev tilldelade en ScanStar i september 2020, för en e-handelsförpackning för blommor i kartong. I januari framkom det att samma förpackning tog sig hela vägen till världsfinalen och vann en WorldStar.
Juryns motivering är, att förpackningen är väl lämpad för sitt syfte – att skicka blombuketter via e-handel på ett funktionellt, ekonomiskt och säkert sätt. Juryn tilltalades även av att förpackningen stärker varumärket och stimulerar till återkommande köp genom att bjuda kunden på en uppackningsupplevelse utöver det vanliga.

 

Färre vikmoment
E-handelsförpackningen utvecklades åt företaget Euroflorist, som varit aktiva blomsterförmedlare sedan år 1982. Smurfit Kappa tog fram ett förslag, där blommorna packas i en snabbrest wellförpackning med plats för både blommor och en liten present.
Antalet vikmoment reducerades från åtta till fem, vilket gav en rejäl kostnadsbesparing, då företaget som packar debiterar med utgångspunkt i hur många vikmoment som behövs. Med ett självlåsande lock slapp man också tejpförslutningen och lösningen blev på så vis mer miljövänlig.

– Dessutom lade Smurfit Kappa till bärhandtag på toppen av locket, vilket var praktiskt av två skäl; dels genom att det är enklare att bära, men också att det blir omöjligt att missa hur lådan ska förvaras under transporten – vilket gör att blommorna håller sig fina hela vägen fram till mottagaren, berättar Helene Adler på Euroflorist.

Man la även till en liten avsats inne i förpackningen. Där kunde man lägga små presenter, som komplement till blommorna. Exempelvis choklad och på så sätt skapa ytterligare ett mervärde.

– Därmed blir det ännu trevligare när man öppnar locket till förpackningen. Dels ser man blomsterbuketten ovanifrån, dels den lilla extrapresenten, säger Helene Adler.