Den digitala kramen   Fotograf: Emma Svensson

Den digitala kramen

Publicerad
2021-01-18
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Längtan efter att fika med farmor, att träffas på släktmiddagar eller att få en varm kram, har många haft under det senaste året.
Apotek Hjärtat har därför tagit fram en film, som ska ge samma effekter som en fysisk kram, genom 3D-ljud och visuellt stimuli.
För att stilla människors längtan, har Apotek Hjärtat lanserat filmen Omfamningen i samband med Kramens dag, onsdagen den 21 januari.

– Fysisk närhet är ett av våra mest basala behov och att kramas bidrar till såväl välbefinnande som välbehag, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
– Med filmen vill vi så gott det går, återskapa kramens positiva effekter och bjuda in till en omfamnande upplevelse som kan hjälpa människor att hålla ut i tider av social distansering.

Brister på närhet
En ny undersökning genomförd av Sifo, på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan sex av tio (57%) upplever att den sociala distanseringen har påverkat dem negativt. Sju av tio (71%) uppger dessutom att de saknar att kramas med personer som de idag bör hålla distans till.

Det händer i kroppen när vi kramas
• Nervsystemet utvecklas hos barn – Människans nervsystem utvecklas av fysisk beröring och därför är det livsviktigt att barn får kramar redan från första stund. Kramar skapar en grundtrygghet. De första åren av närhet påverkar hur människor i vuxen ålder hanterar stress och skapar relationer.
• Vårt välmående förstärks – Eftersom må bra-hormonet oxytocin frigörs när vi kramas blir vi inte bara avslappnade – vår puls och vårt blodtryck sänks, stresshormonet kortisol minskar och vårt immunförsvar stärks.
• Både positiva och negativa känslor kan uppstå – Huden är människans största organ och vid beröring mellan två personer som är trygga med varandra skickas känslor av välbehag till hjärnan. Vi kan även känna positiva effekter så som trygghet, bekräftelse och kärlek genom kramar. Däremot kan påtvingad eller fel beröring framkalla känslor som exempelvis rädsla, ledsenhet och äckel.
• Hjärnan skapar krameffekten – Känselkroppar via nervtrådar skickar signaler om kramen till hjärnans del talamus och i sin tur går signalerna till hjärnbarken. När signalerna till slut når känselcentrum i hjärnan vid en kram, då är du medveten om upplevelsen.