Nytt samarbete inom 3D-print   foto Siemens Energy

Nytt samarbete inom 3D-print

Publicerad
2020-11-24
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Finspångsbaserade Siemens Energy AB och Linköpingsföretaget Combitech inleder nu ett samarbete, för att stödja företag som vill utforska möjligheterna med AM; additiv tillverkning, det som i dagligt tal kallas 3D-printing.
Tillsammans erbjuder företagen hela kedjan; från design- och utvecklingskompetens, till serietillverkning.

Med samarbetet vill man nå den tillverkande industrin, där man vill belysa möjligheterna som 3D-print kan ge; korta ned ledtider, reducera antalet komponenter i en produkt och tillverkning av reservdelar, även när ritningar och andra leverantörer saknas. Det går att ta fram helt nya strukturer som ökar hållfastheten, minskar vikten och minimerar materialåtgången.

– Många gånger blir det mer effektivt att gå från att, med traditionella tillverkningsmetoder tillverka en komplicerad komponent eller produkt, till att designa om och 3D-printa en komponent eller produkt i en enda detalj, där tillverkningsmetoden inte sätter några begränsningar, berättar Mikael Svensson, teknikledare inom AM på Combitech.

Siemens Energy AB är ett av de världsledande företagen inom 3D-printning och en av få aktörer i Sverige, som har utrustning för 3D-printning som klarar både serietillverkning och höga kvalitetskrav.

– Genom samarbetet med Combitech tar vi ett första steg, för att öppna upp för fler företag att få tillgång till vår kompetens och våra resurser, säger Martin Lindbäck på Siemens Energy AB.
– Därigenom kommer vi erbjuda en kostnadseffektiv helhetslösning kring AM; från prototypdesign till serieproduktion och kvalitetssäkring, vilket känns mycket positivt.