Ny rapport: Skatt på kläder och skor slår ut 900 jobb

Ny rapport: Skatt på kläder och skor slår ut 900 jobb

Publicerad
2020-10-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Regeringens planerade kläd- och skoskatt kommer att slå hårt mot företag och jobb samtidigt som miljöeffekterna är diffusa. Enligt en ny rapport kommer drygt 900 jobb att gå förlorade som en direkt konsekvens av skatten.

På uppdrag av Svensk Handel, har HUI Research gjort en konsekvensanalys av den föreslagna kläd- och skoskatten. Rapporten visar att skatten skulle innebära ett försäljningsbortfall på 1,3% för klädhandeln, 1,2% för sporthandeln och hela 4,6% för skohandeln. Konsekvenserna blir förödande, 150 företag och 900 jobb går förlorade.

– Miljövinsterna är diffusa men de negativa effekterna är glasklara – införs skatten kommer svenska företag och jobb att gå förlorade. Förslaget borde läggas i papperskorgen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Skatt som drabbar alla företag
Trots att statens utredning konstaterar att 84% av alla kläder och skor som säljs i Sverige inte innehåller de kemikalier som ska beskattas kommer samtliga kläd- och skohandlare att drabbas.

Skattens trubbiga utformning innebär en kollektiv bestraffning som gör att företagens kostnader för administration och testning av produkter kommer att uppgå till hundratals miljoner kronor.

– Skatten saknar precision och straffar även de företag som arbetar systematiskt med kemikaliefrågan. Vi befarar att kläd- och skoskatten blir kontraproduktiv när viktiga resurser tas från företagens proaktiva hållbarhetsarbete, säger Mats Hedenström.

Företagarfientlig politik
Enligt förslaget ska samtliga kläder och skor som säljs på den svenska marknaden beskattas med 40 kronor per kilo. Bevisbördan är omvänd och om företagen lyckas visa att produkterna inte innehåller kemikalierna återbetalas 95% av skatten, resterande fem procent förblir en extra punktskatt.

– I ett läge där svenska företag kämpar för att resa sig efter coronakrisen planerar regeringen och samarbetspartierna att utdela en ny skattesmäll. Det är företagarfientlig politik som kommer att sänka många företag, säger Mats Hedenström.

Kläd- och skoskatten är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Rapport: Konsekvensanalys av föreslagen kemikalieskatt på kläder och skor