Först i Sverige, först i världen   Personalen på Wiking Reklam

Först i Sverige, först i världen

Publicerad
2020-10-27
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Ägarna till Wiking Reklam i den småländska orten Gislaved, började känna att det var dags att uppdatera maskinparken. Årets Fespa-mässa ställdes in och man stod rådlösa. Fast efter en kontakt med Canon under sommaren, hittades en lösning. Bara man kunde vänta lite.

Arizona 2300

Text – Elmer Törnquist
Foto – Wiking Reklam

Då kom slutligen dagen, den 1 september, då Canon skulle presentera sin nya flatbäddsskrivare Arizona 2300, för hela världen. Vad ingen visste då, var däremot att det i samma ögonblick installerades en hos Wiking Reklam.

– Att vi skulle vara en av de första visste vi redan från början, men att vi skulle få den första i världen var däremot lite roligt att få veta, förklarar Jens Filipsson, delägare till Wiking Reklam.
– Det här är vår tredje Arizona-skrivare och jag talar nog för hela företaget, när jag säger att den verkligen uppnår våra förväntningar.

– Först och främst är det Flow-tekniken som är bra; vi slipper allt arbete med maskning. Sedan är det för att den har LED istället för UV; att inte behöva värma upp lamporna, gör allt mycket snabbare.

En annan fördel som Jens framhäver, är att deras nya Arizona passar bra storleksmässigt också. Speciellt ihop med deras skär- och fräsbord Kongsberg från Esko.

– Vi på Canon är mycket stolta över att Wiking Reklam har givit oss förtroende, att för tredje gången vara en del av deras verksamhet med vår nya Arizona 2300, säger Matteus Cilinski.

Ursprungligen kanske Gislaved mest var känt för gummitillverkning och speedwaylaget Lejonen. Nu har Wiking Reklam även satt orten på kartan i den grafiska världen, på ett nytt sätt.

Skärbord Kongsberg

Ständig utveckling
Företaget Wiking Reklam grundades år 1985 som renodlat screentryckeri och sedan år 2007 är det Jens Filipsson och Sven-Olof Wahlberg som äger det. Likväl som att stor utveckling har skett i samhället, har stor utveckling skett i tryckeriet.

– Både jag och Sven-Olof Wahlberg har jobbat här sedan början av 1990-talet och när vi tog över började vi komplettera screentryckeriet, berättar Jens Filipsson.
– Man kan alltid utvecklas framåt och vi gick tidigt in på det digitala spåret.

Det började med en folieskärare, sedan kom en rullprinter och slutligen tittade man efter en flatbäddsprinter.
Nu är det ett fullfjädrat tryckeri, som förutom fyra maskiner för screentryck även huserar tre rullprintrar, två folieskärare och nämnda flatbädd samt skär- och fräsbord. Totalt sysselsätter Wiking Reklam 8 anställda och omsätter ca 10,5 miljoner kronor.

Dessutom skedde världens andra installation av en Arizona 2300 endast en dryg timmes bilfärd norr ut; på LC Skyltar i Jönköping.