Färgfest med miljösatsningen

Färgfest med miljösatsningen

Publicerad
2020-10-01
Skribent
Redaktionen

Sedan vecka 40 förpackas de färska lunchrätterna på Ica i tråg, som till 75% består av återvunna plastförpackningar. Plasten i de nya trågen kommer från exempelvis livsmedelstråg och flaskor.
Förpackningarna har samlats in i Europa, tvättas och smälts ner till nya livsmedelsförpackningar. Färgen på trågen får då sin unika färg beroende på vilka färger det insamlade materialet har, det vill säga ingen färg tillsätts. Färgen varierar från olika nyanser av rosa, brunt och grönt.

– Plasten i de nya förpackningarna kommer till största del från återvunnen konsumentplast, något som efterfrågas, säger Sofia Erixson på ICA.
– Att byta till återvunnen plastråvara är helt i linje med våra högt uppsatta plastmål.

Genom att byta från svarta, fossilbaserade tråg, till förpackningar som består av 75% återvunnen plast, minskar förpackningens utsläpp av koldioxid med ca 43 %.

– Initiativet möjliggör på sikt ett cirkulärt flöde för PET-tråg på den svenska marknaden. Att kunna använda återvunnen plastråvara från tråg till nya livsmedelsförpackningar är nyckeln till ett cirkulärt flöde, avslutar Sofia Erixson.

I framtiden är tanken att alla förpackningar från Ica ska vara återvinningsbara.