En gång säljare, alltid säljare

En gång säljare, alltid säljare

Publicerad
2020-10-26
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Bengt Strand står i entrén till seniorboendet på ett soligt Södermalm i Stockholm. Det är en småkylig dag i slutet av april, men våren känns i luften. Han väntar på oss och på den pratstund vi ska ha om gångna tider. På andra sidan kanalen, som går mellan Norra Hammarbyhamnen och Masthamnen, bor bl a sångaren och musikalartisten Tommy Körberg och här passerar det många båtar på somrarna. Stockholm är staden på öarna och på sommaren är det en fascinerande plats att bara vara på.

– En gång tog jag fram dragspelet och drog några låtar för en passagerarbåt, som stannade till, berättar Bengt Strand.

Han hade nog gärna velat att få ackompanjera Tommy Körberg i hans framförande av Stockholmslåten; Stad i ljus. En balladlåt skriven av Py Bäckman, som Tommy Körberg sjöng då han vann Melodifestivalen 1988.

Vi går till Bengts lägenhet och slår oss ner i soffan. Bengt serverar oss gott kaffe och färska mazariner.

– Det värsta är att jag har så dåligt minne säger han och tar en klunk kaffe.

Från matbröd till presentreklam
Bengt Olof Strand föddes i slutet av november 1935. Det var samma år som den amerikanska boxarlegenden Floyd Pattersson föddes. Samma månad invigdes den gigantiska Västerbron i Stockholm och den första långfilmen i färg; den amerikanska Fåfängans marknad, visas i Sverige.

Som ung ville Bengt bli stridsflygare. På mönstringen i Eskilstuna upptäcktes det att Bengt var färgblind, så att bli pilot kunde det inte bli tal om. Däremot kunde man ha andra uppgifter i flygvapnet och så blev det.
År 1953 blev Bengt som 18-åring placerad på F18 i Tullinge, en flygflottilj som invigdes 1946 och som lades ner 1974. 1958 slutade han och hade då avancerat till troppchef.

Tyska kvalitetspennor
Sedan tog livet nya vändningar och han började sälja Upplandskubbar, som är eller var det enda matbrödet som gräddas i vattenbad, och godis. År 1960 började Bengt på firman K-A Bengtsson, som importerade tyska pennor från Kreutz. Om Kreutz finns inte så mycket material lättillgängligt, men de var vid sidan av Staedtler en av Tysklands äldsta tillverkare av skrivdon. Det var Johann Sebastian Staedtler, som grundade Staedtler år 1835 och tillverkade då blyertspennor. Familjen har en lång tradition av penntillverkning, och redan år 1662 skrevs familjen in som pennmakare i staden Nürnberg.

Många år i norra Sverige
Firman K-A Bengtsson hade flera resande säljare och Bengt Strand blev tilldelad Norrbotten, Västerbotten och Lappland.

– Man sade åt mig att de inte var kloka i Norrland och då speciellt i Tornedalen, berättar Bengt.
– Sedan fick man en klapp på axeln och ett Lycka till. Nåväl, det var bara att packa väskan och åka.

Under många år blev Piteå Bengts bas och han besökte alla potentiella kunder.

Bästa säljaren på Specialreklam
Sedan var det dags för ett nytt lappkast i Bengt Strands liv och han började på företaget Specialreklam AB, som låg i Solna och hade i slutet av 1960-talet 20-talet anställda och en omsättning på tre miljoner kronor. Curt Gripmar var bolagets VD.

Företaget hade 7-8 utesäljare och nu blev Bengt tilldelad Huddinge som säljdistrikt. På en arbetsdag gjorde Bengt omkring 30 inbokade kundbesök och blev redan första året firmans bäste säljare. 1970 fick firman en ny produkt; en T-shirt från Colombia, som blev en riktig storsäljare.

Eget med Matching Textil
Bengt Strand och hans fru Elisabeth startade några år in på 1970-talet ett eget företag; Matching Textil och fortsatte nu i egen regi att importera textil från Colombia. Företaget växte och man började även att importera från Grekland och Portugal. Det gick bra för bolaget och under flera år ställde man ut på PSI i tyska Düsseldorf.
Lennart Nermark på Screenbolaget var en av Matchings första kunder. Om profilen och gurun Lennart Nermark och Screenbolaget finns det skrivit på andra ställen i den här boken.

När Bengts minne börjar svikta lite, ringer han upp sin fd fru Elisabeth, som minns att de i slutet av 1970-talet skickade 2 600 fakturor under ett enda år. Kanske skulle det kunna motsvara runt 100-talet köpande kunder.

På 1970-talet hade man egentligen ingen konkurrent. Man sålde även till Gul&Blå, som grundades 1966 som ett butikskoncept av Lars Knutsson och hans dåvarande hustru Martina Clason. Två år senare startades klädtillverkning under samma namn. Även sweatshirts med UCLA-tryck var populärt.

En av PWA-grundarna
I samband med Bengts skilsmässa i mitten av 80-talet lämnade han Matching Textil och startade istället Bengt Strand Reklam, som importerade hård presentreklam, främst armbandsur. Företaget hade sina lokaler på Elsa Brändströms Gata 56 i Hägersten.

– Det var en intensiv period i livet och jag har varit i Asien hur många gånger som helst. Man var tvungen att söka nyheter på plats. Det här var ju decennier före internet och Google.
– Jag vet, att jag vid den här tiden besökte Hongkong inte mindre än 68 gånger.

Elisabeth Strand drev Matching Textil vidare och sålde sedan företaget till Hefa 1997. 1998 köpte NWG, New Wave Group, Hefagruppen, som bestod av Hefa, Skoteam och Matching Textil.

På sitt sätt finns det alltid en fortsättning och i dag driver sonen Fredrik Strand företaget Another Textile Company AB med lokaler på Södra Hamnvägen, alldeles i närheten av Värtahamnen i Stockholm. Företaget, som han grundat och är VD för, har fem anställda och en omsättning på ca 30 miljoner kronor. Man fokuserar framför allt på Fairtrade-certifierad bomull. I styrelsen för Another Textile Company sitter också pappa Bengt Strand.

Bengt Strand har spelat en betydande roll för utvecklingen av presentreklam- och promotionbranschen i Sverige. Han är bl a en av grundarna till PWA, Promotion Wholesalers Association, tillsammans med Torsten Wijk och Evert Grahn.