9 miljarder till omställningsstödet   Foto: Fialotta Bratt

9 miljarder till omställningsstödet

Publicerad
2020-10-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Nu kan företag som tappat i omsättning söka stöd för månaderna maj, juni och juli. Skatteverket öppnar sins e-tjänst idag den 20 oktober. Stödet är tänkt att hjälpa företagen med fasta kostnader.
Regeringen har avsatt 9 nya miljarder för omställningsstöd till företag som drabbats hårt av pandemin.

Det nya stödet liknar det som betalades ut för mars och april. Fast det finns också skillnader, framför allt i kraven på tappad omsättning och maxbelopp som kan betalas ut. Eftersom nivåerna skiljer sig mellan månaderna delas de upp i två perioder, en för maj och en för juni och juli hopslagna.

För maj krävs att omsättningen minskat med mer än 40% i förhållande till maj 2019. Högsta möjliga stöd är 75 miljoner per företag eller koncern.

För perioden juni och juli måste tappet i omsättning vara större än 50% jämfört med samma period i fjol. Här är maxbeloppet för hela perioden åtta miljoner per företag eller koncern.

– Företagen måste alltså göra två separata ansökningar om de har rätt till stöd för alla tre månaderna, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Ansökningarna måste göras senast 30 november i år.

– Vi rekommenderar dock att söka så snart som möjligt, fortsätter Eva Bodén.

När ansökan är beviljad finns pengarna på företagets konto inom en vecka om den är korrekt ifylld och företaget har rätt till stöd.

Länk till regeringens information om stödet.

Länk till mer information på den särskilda informationssidan om omställningsstöd