Uppmärksamma innehållet på handsprit

Uppmärksamma innehållet på handsprit

Publicerad
2020-07-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

SBPR går nu ut och uppmanar samtliga att vara uppmärksamma på innehållet i handsprit man säljer. Branschföreningen uppger att man fått veta från PPAI, motsvarande branschförening i USA, att FDA (the Food and Drug Administration) funnit ett stort antal fabrikat av handsprit som innehöll methanol(träsprit) istället för det som innehållsförteckningen deklarerade; ethanol(alkohol).

I mailet ska följande stå

– FDA is warning consumers and health care providers that the agency has seen a sharp increase in hand sanitizer products that are labeled to contain ethanol (also known as ethyl alcohol) but that have tested positive for methanol. Methanol, or wood alcohol, is a substance that can be toxic when absorbed through the skin or ingested and can be life-threatening when ingested. The agency is aware of adults and children ingesting hand sanitizer products contaminated with methanol that has led to recent adverse events including blindness, hospitalizations and death.

– Methanol is not an acceptable ingredient for hand sanitizers and must not be used due to its toxic effects. FDA’s investigation of methanol in certain hand sanitizers is ongoing. The agency will provide additional information as it becomes available.” –

Träsprit (methanol) är dels väldigt farligt att dricka, dels giftigt för kroppen om man gnider in det (då kroppen kan ta upp dessa giftiga ämnen genom kroppen, särskilt barn är extra utsatta).

SBPR rapporterar att de just nu inte vet  om någon av dessa handsprit sålts via Profilbranschen eller om någon liknande kontroll pågår i Sverige. De däremot uppmanar alla som sålt handsprit att noga kolla sina dokument, så man inte sålt något med methanol i. Om det skulle visa sig att någon handsprit i Sverige innehållit Methanol, men dokumentet säger ethanol, kommer frågan om importörens egentester upp, där kraven är mycket högre på antibakteriell vätska än på vanliga profilprodukter.