Ny skattefri gåva till anställda   Anders W Jonsson, foto; Centerpartiet

Ny skattefri gåva till anställda

Publicerad
2020-05-29
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Riksdagen har nu godkänt förslaget om att år man får dela ut en ny, skattefri gåva till anställda mellan den 1 juni och 31 december, något Svenska Dagbladet kallar för Coronagåva, utöver jul- och jubileumsgåvor. I alla fall om förslaget går igenom.
Den nya gåvan är tänkt att stötta företag som nu kämpar för sin överlevnad och på gåvans belopp behöver man ej betala varken förmånsvärde eller sociala avgifter.

– Många företag och kommuner vill stötta det lokala näringslivet och samtidigt uppmuntra sin personal i dessa svåra tider. Nu gör vi det enklare att göra just det, med 1 000 skattefria kronor att ge gåvor för under 2020, säger Anders W Jonsson, tillförordnad partiledare för Centerpartiet.

– Vi vet att många arbetsgivare runtom i landet söker nya sätt att gynna lokala företag. Ett sätt är genom att exempelvis köpa presentkort på lokala butiker till sina anställda, och det är sådana initiativ vi vill uppmuntra genom det här förslaget.

Det är en del av en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen, som är tänkt att stötta de lokala företagandet. Initiativet ska ha lyfts fram av kommunpolitiker redan i mitten på mars, för att stötta de lokala företagen.

Gåvan får dock inte överstiga 1 000 kronor och inte delas ut som en klumpsumma, däremot går värdecheckar bra.

Uppdaterad 2020-05-13 kl. 08:39 – I den tidigare versionen framgick det inte att det endast är ett förslag som ännu inte är godkänt.
Uppdaterad 2020-05-29 kl. 12:52 – Nu har riksdagen godkänt förslaget.
(Inlägget publicerades ursprungligen 2020-05-05 kl. 09:33).