Workshop med fokus på sublimering

Workshop med fokus på sublimering

Publicerad
2020-04-29
Skribent
Redaktionen

Folier.se bjöd den 4 mars in till en dag med fullt fokus på trycktekniken sublimering. Med två pass, vardera på 3 timmar, fick deltagarna lära sig sublimeringstryck i praktiken.
Här gick Wim Rottier, från Technotape, igenom hur man gör, vad man bör tänka på och varför man bör välja sublimeringstryck.

– Det var jättebra och väldigt uppskattat av kunderna, som fick både bra och matnyttig information, kommenterar Richard Rindelaub.
– Intressant nog var det inte bara nybörjarna som lärde sig nytt. Både vi och de mer erfarna fick också lära oss smarta tips och tricks.

Dessutom var Rickard Garp från Epson på plats och med sig hade han nyheten SureColor FC-500; en sublimeringsskrivare i 24 tum. Eftersom att Epson är en av leverantörerna till Folier.se användes denna skrivare flitigt i workshopen.

– Kunderna fick även prova praktiskt; learning by doing.

En hållbar tryckteknik
Ordet sublimering anger ett tillstånd, när ett ämne ändras från fastform till gasform, utan att bli flytande. Vid sublimeringstryck behövs en sublimeringsskrivare, en värmepress, sublimeringspapper och produkten som ska tryckas, som kan behöva vara förbehandlad med en polymerbeläggning.

Det fungerar som så att bläcket på pappret flyttas till produkten, genom att värmen förångar bläcket, som då förenas med polymerbeläggningen, för att fästa och bli integrerad i produkten.
Om man ska sublimeringstrycka textilier är det viktigt att tänka på att materialet måste bestå av minst 50% polyester, eftersom att sublimeringstryck inte fungerar på bomull.
Med andra ord betyder detta att trycktekniken gör att trycket kommer hålla lika länge som själva produkten. Dessutom kännetecknas tekniken av att trycket blir väldigt högupplöst; detaljer framhävs och skärpan blir tydligare.

Fler kurstillfällen framöver
Vissa saker kan man lära sig genom att läsa, andra saker kan man lära sig genom att se en instruktionsvideo, men ibland lär man sig bäst av att faktiskt göra det praktiskt.

– Vi kommer hålla i fler olika workshops framöver, med fokus på andra saker. Exempelvis planerar vi för att köra en med textiltryck och gå igenom olika metoder, med respektive tekniks fördelar och nackdelar, avslutar Richard Rindelaub.