Strömledande textil

Publicerad
2019-10-24
Skribent
Redaktionen

Nu har forskare vid Högskolan i Borås hittat ett nytt användningsområde för materialet grafenoxid, som kan användas för att göra textil elektriskt ledande.

– Grafen är ett material som varit på allas läppar ett bra tag. Enkelt förklarat är det kol i en viss form, som har väldigt spännande egenskaper, säger Nils-Krister Persson, docent vid Smart Textiles, Högskolan i Borås.

Tillsammans med doktoranden Milad Asadi och universitetslektor Tariq Bashir har Nils-Krister Persson arbetat i ett projekt för att utforska ämnets elektriskt ledande egenskaper.
Inom smarta textilier används ofta metaller för att skapa elektriskt ledande material; exempelvis för uppvärmning i sportplagg. Men svett påverkar metallerna negativt eftersom det orsakar oxidering och då rost. Genom att istället använda grafen för att leda ström undviker man oxidering.

Projektet är finansierat av Vinnova och är genomfört tillsammans med RISE IVF och Inuheat AB.