Testar ny tryckmetod   Foto: Marvaco

Testar ny tryckmetod

Publicerad
2019-09-26
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Den internationella livsmedelstillverkaren Fazer moderniserar och testar en ny metod för tryck på förpackningarna.
Den nya tryckmetoden är en del av företagets hållbarhetsarbete, där man vill gå mot förpackningsmaterial som är förenliga med en hållbar utveckling.
Det är en fråga om färgtekniken EGP, Expanded Gamut Printing, som är en metod där man strävar efter att använda minsta möjliga färgmängd. Vanligtvis används endast 7 standardfärger med EGP-tekniken och man kan blanda upp till 90% av färgerna som man använder.

– EGP-färgerna doseras med hjälp av digital färgseparering direkt på förpackningen som skall tryckas, vilket gör att det behövs ett färre antal färger. Tryckmaskinen behöver heller inte rengöras mellan tryckpartierna, vilket minskar färgsvinnet och behovet av lösningsmedel vid rengöring, säger Piia Soininen-Tengvall, på Fazer.
– Kvaliteten och tryckresultatet blir bättre och mer exakt. Vi har testtryckt förpackningar tillsammans med Marvaco, prepressleverantör för förpackningar och tryckeriet Pyroll.

I ett första test ska man köra tester på brödförpackningen Puikula Mjukare Fullkorn i matbutiker över hela Finland. Företaget uppger att man kommer kunna minska användningen av tryckfärg med 25%, jämfört med traditionellt tryck. De nya förpackningarna blir även märkta med logotypen GreenPrinting.