Påsar av tomatpapper

Påsar av tomatpapper

Publicerad
2019-05-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Den nordiska trädgårdskedjan Plantagen, med 47 av 120 butiker i Sverige, lanserar nu 400 fröpåsar tillverkade av 100% återvinningsbart tomatpapper, som tillverkas av de delar av tomatplantan som blir över efter att tomaterna skördats.

– Aldrig förr har vi haft så många ekologiska produkter inom ett segment. Detta i samband med att påsarna nu även är nedbrytbara, är ett steg för oss att arbeta mer hållbart, säger Erik Hokestra, kategorichef på Plantagen.

Fibrerna i plantan lämpar sig väl för att tillverka papper av och pappersleverantören, som Plantagen använder sig av, är mer än glad över att få de överblivna tomatdelarna så de kan återvinnas till papper.
Till fröpåseförpackningarna adderas sedan pappersmassa, för att fröpåsarna ska vara starka och hållbara nog att klara produktionsprocessen; så som att passera genom tryckeri- och produktionsmaskiner.