Prognoser visar vikande försäljning

Publicerad
2019-04-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Under år 2017 ökade försäljningen för köpcentrum med 0,5% och handelsområden med 4,3% i Sverige. Färska prognoser indikerar dock att försäljningen kan börja vika redan år 2021 för köpcentrum och år 2025 för handelsområden.
Konsolideringen och digitaliseringen av detaljhandeln medför större utmaningar, men för aktörer som möter dessa, genom investeringar och proaktivitet, finns goda framtidsmöjligheter.

– Butiker i köpcentrum och handelsområden kommer tveklöst att påverkas av branschens strukturomvandling och i viss mån ersättas av andra verksamheter som exempelvis restauranger, nöjen och tjänster. De aktörer som investerar i sina handelsplatser och är aktiva kommer att klara sig bäst, säger Tobias Rönnberg, analytiker HUI Research.

Två scenarion
Rapporten; Svenska köpcentrum 2018, från HUI Research i samarbete med medlemsföreningen NCSC, innehåller en kortsiktig prognos för perioden 2017-2020 samt två scenarion, för hur den framtida tillväxten kan se ut. Exempelvis spås ytor upp till 420 000 kvm försvinna under perioden 2017-2025.

https://bit.ly/2FuUAI2