Skapa välmående med design

Publicerad
2019-02-13
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

I en pilotstudie på Gärdet i Stockholm undersöktes hur välmående hos människor påverkas av design och arkitektur. I studien fick deltagarna besöka en designad bostad och en nybyggd standardlägenhet i samma område.
Bland resultaten fastställer man att 81% av deltagarna fick en starkare känslomässig respons i den designade bostaden, som hade stora fönster med bra ljusinsläpp och utsikt över Gärdets gröna områden. Standardlägenheten var en generell lägenhet med vita väggar.

– Resultaten från denna studie är i linje med tidigare forskning som visat att ljus och närhet till natur är viktiga element för en god bostad. Det belyser vikten av att utvärdera och bygga miljöer med vetenskaplig förankring, eftersom de har betydelse för vårt välmående, säger Katarina Gospic, chef för neurovetenskap på Spinview Global.

Studien genomfördes av hjärnforskaren Katarina Gospic i samarbete med fastighetsförvaltningsföretaget Oscar Properties. I studien mättes även hur ögonrörelserna gick genom rummen.

360-film
https://vr.spinviewglobal.com/oscarproperties_two/?s=pano34088