Nytt liv för kasserade jeans

Nytt liv för kasserade jeans

Publicerad
2019-01-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

TWOOD är ett projekt där innovatören Lill O. Sjöberg, i samarbete med Smart Textiles, Wargön Innovation och SWT Development, har tagit fram ett innovativt material som syftar till att ge denim ett andra liv.
Det nya materialet är världsunikt och ses som en möjlig ersättare till fossilbaserade material i olika produkter. Syftet med projektet är att identifiera och utveckla produktionsprocessen, med målsättningen att skapa en mindre produktionsenhet samt ta fram prototyper för att kunna utvärdera materialets egenskaper.

En prototyp
I samarbete med Anna Thornqvist Lidström, konstnärlig ledare på Re:textile och doktorand på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, har det inom projektet tagits fram en prototyp i form av ett par skor, i det nya materialet. Även en prototyp i form av en gitarr har tagits fram tillsammans med Lars Arvidsson på GNU Musikverkstad i Jonsered.

Lill O. Sjöberg är textildesigner och innovatör med en passion för denim. Med projektet TWOOD vill hon visualisera möjligheterna och skapa medvetenhet kring vad man kan göra med kasserad denim.
Under Amsterdam Denim Days 2018, 22-28 oktober, fanns TWOOD på plats och visade upp bl a skorna och gitarren, som exempel på vad materialet kan användas till.

Qwww.twood.se

https://www.instagram.com/twood_sweden/