Stark och formbar metall

Publicerad
2018-12-13
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Metallföremål har tidigare inte kunnat vara både starka och formbara samtidigt, det ena minskar oftast det andra; en stark metall är ofta mindre formbar och vice versa. Men nu har forskare använt en teknik, som gör det möjligt att skriva ut tredimensionella föremål som är både starka och mer formbara än tidigare.
3D-skrivare gör det möjligt att snabbt bygga upp komplexa och skräddarsydda föremål, direkt för digitala modeller. Tidigare har man byggt produkter med skärande bearbetningsmetoder, där man då förlorar mycket material och gör dem mottagliga för fel, som ger sämre mekaniska egenskaper.
Tack vare den nya tekniken kan en vanlig typ av rostfritt stål bli avsevärt starkare och samtidigt mer formbar än om det framställts med konventionella metoder. Nya möjligheter öppnas också för en specifik design av metallegeringar, för att optimera produkternas egenskaper.

– Med hjälp av konventionella 3D-utskrifter i metall har exempelvis amerikanska General Electric kunnat skapa komponenter i helt nya former och minska antalet delar från 900 till 16 i bränslemunstycket, till sin senaste flygplansmotor.
– Samtidigt har munstyckena blivit 40% lättare och 60% billigare, berättar Zhijian James Shen, professor vid Stockholms universitet.

Den nya metoden har kommit från ett samarbete mellan Stockholms universitet, University of Birmingham i Storbritannien och Zhejiang universitetet i Kina.