Över 209 miljarder kronor

Publicerad
2018-08-29
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

I en rapport från PostNord framkommer det att nordiska e-handelskonsumenter handlade för ett värde av 209,6 miljarder kronor under 2017, varav svenska konsumenter står för den största delen; 83,4 miljarder.
Det betyder att svenskarna handlade för 1 927 kronor per person och månad. Men danskarna tar över första platsen, som handlade för 2 208 kronor per person och månad under föregående år. Norrmännen placerar sig på andra plats; 2 116 per person och månad.
Sammanlagt spenderade de nordiska konsumenterna 36,9 miljarder kronor på köp från utländska sajter, där nordbornas favoritländer att handla från är; Kina, Storbritannien, Tyskland, USA och Sverige.

– Dagens konsumenter blir allt mer globala i sitt köpbeteende och det gäller att ha med sig det när man utvecklar sin e-handel. Det finns stor potential för svenska e-handlare att nå ut bredare än den svenska marknaden, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Telefonen som redskap
Att använda mobilen blir allt viktigare och den används genom hela köpet; från att göra research och ta kort på varor och prislappar i fysiska butiker, till att be om råd från vänner och slutligen för köpet. Antalet konsumenter som använder telefonen stiger från ett genomsnitt på 26% under 2016, till 36% under 2017.