Färre startar aktiebolag

Publicerad
2018-08-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Enligt statistik från Bolagsverket sjunker andelen aktiebolag bland nystartade företag under år 2017. Det är första gången på sju år som andelen sjunkit, vilket tyder på ett mer osäkert företagsklimat.

– Att allt färre startar aktiebolag måste tas på allvar. Detta trendbrott betyder i värsta fall att färre vågar satsa fullt på småföretagarlivet, skriver Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.
– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag kan det få effekt på både sysselsättningsgrad och välfärd.

Aktiebolag har sedan april 2010 varit den mest populära företagsformen bland de som startar företag, mycket på grund av att kravet på kapital sänktes från 100 000 till 50 000 kr.
Mellan år 2010 och 2016 ökade andelen nystartade aktiebolag stadigt från 53% till 72%, men år 2017 minskade andelen till 69%. Samma år minskade även det totala antalet nystartade företag med 1%, jämfört med år 2016.

– Trenden med att Sverige får färre livskraftiga företag måste brytas. Bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag måste därför bli en prioriterad fråga i den kommande valrörelsen, skriver Boo Gunnarsson.
– Det är viktigt för både företagarna själva och Sverige som helhet.

Nästan sju av tio svenskar, 69%, anser att regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag, enligt en undersökning från Sifo.