Det säger bara klick om QR-koden

Det säger bara klick om QR-koden

Publicerad
2018-03-05
Skribent
Redaktionen

Det har gått trögt med användandet av QR-koder. Tråkigt nog, eftersom använd-ningsområdena är i det närmaste oändliga. Många av QR-kodernas förespråkare har väntat på att telefonerna ska få en inbyggd lösning för att läsa av QR-koder, istället för att användarna ska behöva ladda ner en extra app för att sköta den uppgiften. I den senaste versionen av Apples operativsystem (iOS 11), har Apple gjort just detta och man kan nu läsa av en QR-kod direkt från den inbyggda kameran på sin iPhone och iPad.

I TimeApp använder vi QR-koder för lite olika uppgifter. I systemet används de, för att man snabbt och enkelt ska kunna stämpla in och ut på en arbetsplats. Vi använder också QR-koder i andra mer redaktionella sammanhang – t ex för att länka till digitalt innehåll i den analoga världen.

Som en liten julklapp i efterskott, delar vi här med oss av 5 tips på hur man kan använda QR-koder. För du vet väl att de kan göra mer än att bara länka till en hemsida?

1. Anslut till ett trådlöst nätverk
Med hjälp av en QR-kod kan man ansluta till ett trådlöst nätverk per automatik. Istället för att behöva leta reda på rätt nätverksnamn och sedan ange ett lösenord. All denna information ligger redan inbäddad i QR-koden. Perfekt när man får besökare på kontoret.

2. Felanmälan
Föreställ er att ni satt upp QR-koder vid olika platser runt om på företaget, där sannolikheten för att ett fel ska kunna inträffa är hög. Det kan t ex vara vid en skrivare, en kaffeautomat eller varför inte i ett konferensrum.
Föreställ dig en QR-kod som sitter uppsatt på väggen, med texten; Rapportera ett fel. När man sedan scannar QR-koden, så öppnas mailprogrammet i mobilen och ämnesraden, mottagaren och textinnehållet i mailet är redan ifyllt. De, som ansvarar för att avhjälpa felen, får då snabbt feedback på vad som fungerar och vad som behöver fixas.

3. QR-kod på visitkortet
Genom att bädda in dina kontaktuppgifter, som står med på ditt visitkort i en QR-kod, som sedan trycks på ditt visitkort, så kan man scanna QR-koden och få alla dessa uppgifter direkt in i kontaktlistan på sin enhet. Snabbt, enkelt och smart.

4. Händelser i kalendern
I inbjudningarna till exempelvis ett möte eller ett event, kan man skicka med en QR-kod där information om händelsen är inbäddad. Genom att scanna QR-koden, läggs händelsen till i enhetens kalender.

5. Vägbeskrivning på visitkortet
Förutom att bädda in dina kontaktuppgifter, går det också bra att lägga in en direktlänk till kartprogrammet i en enhet. Man kan t ex ha en QR-kod, där man bredvid koden skriver; Hitta till mig. När man sedan scannar av koden, öppnas kartprogrammet i enheten och ger en navigering till din adress.

QR-kod, från engelskans Quick Response, är en sorts tvådimensionell kod för optisk avläsning. Den utvecklades av det japanska företaget Denso Wave 1994 och är en vidareutveckling av EAN-koden som på svenska även kallas streckkod, och är mycket vanlig i Japan.
Denso Wave är ett dotterbolag till den japanska biltillverkaren Toyota och QR-koden användes till en början av Toyota för att spåra bildelar.

Idag används QR-koder i en mängd olika kommersiella och institutionella sammanhang.
Lite kuriosa är att på flera platser i världen t ex i Japan och Uruguay används QR-koder på gravstenar för att ge information om den avlidne personen.

För oss på TimeApp har tekniken med QR-koder ökat vårt affärssystems effektivitet och mångsidighet. Det säger bara klick så är det klart.

Martin Eriksson
VD, P&K TimeApp