Nyckeln för svensk tillväxt

Nyckeln för svensk tillväxt

Publicerad
2018-02-22
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

På en konferens på Elmia i Jönköping, talades det om att det är robotiserad automation som är framtiden. En framtid som redan är här. Men vi i Sverige blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram, finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft.

– Smart industri innebär gränslösa möjligheter och det gäller att vara nyfiken. Robotar är till för människor och inte tvärtom. Testa och våga nytt, säger Gunnar Blomsjö, professor i robotik på Högskolan Väst.

Sverige ligger i världstoppen inom såväl teknik och innovation som digitalisering. Men utvecklingen går för fort och för att behålla konkurrenskraften krävs en ökad automatisering.

– Industrin är nyckeln för att ta oss an världens stora utmaningar. Vi är ett av de mest robotpositiva länderna i Europa, så förutsättningarna finns. Men vi måste öka tempot, så vi inte blir ifrånsprungna, säger Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet.

Virtual Reality, Augmented Reality och Mixed Reality är tekniker som gör det möjligt, att genom en display, förflytta sig i en annan värld. Det har länge varit vanligt inom utbildning, marknadsföring och i spel- och filmvärlden, men nu kan det bli nästa satsning för industrin.

– Idag är det platta skärmar i stort sett överallt, men världen är inte platt, utan tredimensionell, säger Bertil Thorvaldsson, produktchef på ABB.
– I framtiden kommer vi se tillbaka på den här tiden och undra hur vi kunde klara oss med de här platta gränssnitten.

Bertil ser fyra särskilt starka användningsområden för teknikerna som förkortas VR, AR och MR; vid säljsituationer, informationskälla om maskiner, vid validering av säkerhetszoner och som servicehjälp.

Ny handlingsplan för svensk industri
Regeringen satsar på den smarta industrin. För ett år sedan kom en första handlingsplan, för att underlätta och bidra till industrins automationsmöjligheter. Nu arbetas det på en ny handlingsplan för 2018.

– Vi etablerar ett automationsprogram riktat mot svensk industri för att underlätta automatisering. Om svensk industri ska vara konkurrenskraftig, måste det gå fortare och vi måste inse vikten av automation, säger Johan Harvard.
– Annars kommer vi inte ha några jobb kvar här i Sverige. Genom ny teknik och automatisering kommer allt fler företag att ta hem sin tillverkning igen.