Bland Ramar och Raklar

Bland Ramar och Raklar

Publicerad
2018-02-15
Skribent
Redaktionen

Funderingar och minnen som dyker upp i huvudet på en gammal screentryckare, när ångorna lättat. Under de senaste veckorna har jag träffat några gamla kollegor och medarbetare i branschen och haft fantastiskt trevliga stunder, där vi berättat för varandra om tider som flytt i en bransch, som var väldig aktiv under 50 år, för att så småningom så gott som försvinna i ett för oss digitaliserat mörker.

Jag fick en idé, som jag tänkte testa på Screen&Marknaden. Nämligen att tidningen skulle bjuda in gamla screentryckare att berätta intressanta händelser från livet bland ramar, raklar, trassel och färgburkar i en ofta thinnerdoftande miljö.

1959 var jag elev på en billackering i Segeltorp. En dag när jag slipade på en bil, kom en man från Ackme på besök för att sälja färg. Mannen, som kom på besök, var den i screenbranschen sedermera legendariske Erik Lewin.
Erik fick mig att köpa boken; Industri och verkstadslackering, för 75 kronor. Ett kapitel handlade om silketryck och 1960 sökte jag jobb hos Mobergs Silkscreen som elev.

38 år senare avslutade jag detta yrkesliv och blev kommunalråd i Österåker. Jag behövde vila upp mig i en kommunal tjänst några år efter slitet som screentryckare. På fotot ser ni när jag spänner en ram hos Mobergs Silkscreen, för att starta trycket i en av de första Sveciamaskiner som levererats.

Under åren som anställd hos Mobergs Silkscreen, Ison-reklam, Skyltar och Märken, Nymans Serigrafiska, Silk-o-Screen, Nässils Ljusskyltar och som egen företagare och ägare av Serigrafen AB och Grafiktryckarn AB har jag massor av minnen av mystiska tryck och fantastiska kollegor, som jag gärna vill berätta om för fler än de närmaste vännerna. Därför startar jag denna artikelserie där jag hoppas att många gamla kollegor fyller på med spännande historier – innan allt blir bortglömt.
Välkommen att berätta om branschen, som var ett hantverk och nu blivit digitaliserad.

 

Björn Molin