Kan bli först med e-valuta

Publicerad
2017-04-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Sveriges riksbank överväger om man ska bli den första större centralbanken i världen som lanserar en digital valuta som en respons på den minskade kontantanvändningen i Sverige.
Redan år 1660 var Sverige det första landet i Europa att lansera papperspengar i form av sedlar. På den tiden var det Palmstruchska banken som gav ut pengarna, det var Sveriges första bank och föregångaren till Sveriges Riksbank som är välrdens äldsta centralbank.
Men nu har man startat ett projekt, med centralbanksstöd, för att utvärdera hur en digital valuta skulle se ut och vilka utmaningar en sådan kan tänkas möta. Riksbanken hoppas kunna fatta beslut om en eventuell lansering av en e-krona inom två år.

– Detta är lika revolutionerande som pappersvalutan var för 300 år sedan. Vad betyder det för penningpolitiken och den finansiella stabiliteten? Hur utformar vi den? Som ett uppladdningsbart kort, en app eller på något annat sätt, säger Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.

Hon betonar dock att Riksbanken betraktar en eventuell digital valuta som ett komplement till sedlar och mynt, inte en ersättning.