Zlatan eller Trump … pest eller kolera

Publicerad
2017-03-13
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Rubriken kanske inte kommer att överensstämma med ledarens innehåll, men den har i alla fall en aktuell koppling till verkligheten; på gott och på ont. Vi befinner oss just nu i en situation nationellt och internationellt, där inga sanningar finns, där inget är givet på förhand, där osäkerheten och rädslan är större än någonsin.

De senaste två åren har gett oss som individer, som grupp, som företag och som nation en allt större, ackumulerad osäkerhet; på gränsen till skräck. Åtminstone på nationell nivå har den politiska debatten och dialogen helt spårat ur och liknar mer en deltävling i Melodifestivalen; fast där kanske jag tog i för mycket och borde be alla deltagare i Mello om ursäkt; för så dåligt som verklighetens politiska scenföreställningar är definitivt inte Melodifestivalens.

Samtidigt; jag vet inte hur man ska tolka Donald Trump, den nya amerikanska presidenten. Är han frisk eller sjuk? Bad or good? Vad är hans egentliga politik, vad vill han – och framför allt vilka konsekvenser kan det få för världsekonomin och för vår svenska ekonomi?

Det finns en skillnad mellan Zlatan och Donald Trump; fast där kommer Zlatan aldrig att hålla med mig. Zlatan är en fantastisk fotbollsspelare, om än störigt kaxig och självgod, men vad han än gör eller tycker, så har det ingen som helst betydelse för världsekonomin, freden eller vår framtida miljö; han är och förblir en åsikts-docka.

Däremot är det annorlunda med Amerikas president Donald Trump. Vad han tycker och gör kan påverka hela världen – på ett positivt eller ett negativt sätt. Han kan fatta beslut som minskar världens fattigdom, förbättrar miljön och skapar mer fred. Fast han kan också komma att fatta beslut som leder till det rakt motsatta; mer fattigdom, sämre miljö och fler krig.

Visst låter det kusligt. Andra världskriget tog slut 1945 och vi har väl alla hoppats att det aldrig skulle kunna hända igen. Och det får inte hända igen.

Så vad ska vi göra? Det finns bara två saker att göra; det ena är business as usual, det andra är att aktivt delta i samhällsdebatten; var och en på sitt sätt. Våga följa dina egna intuitioner, dina inre känslor eller magkänslan. Våga vara dig själv. Nedan finns en QR-kod till en tidningsartikel som berättar om hur vårt företag gick sin egen väg och vägrade dra karensdagar eller bara betala sjuklön (80%) när personalen var sjuk.

Kanske inget märkvärdigt, men på ett sätt är det faktiskt precis som om det var Zlatan eller Trump om tog beslutet; våga sticka ut, våga gå din egen väg, våga vara stark. För i slutet är det bara du som kan avgöra matchen ….

Jag älskar Hammarby och deras slogan eller värdeord är; Gemenskap, Respekt och Kärlek. Oaktat vilket lag du gillar; är inte det något som vi alla kan acceptera?

 

Lars Knapasjö

Chefredaktör/ansvarig utgivare
www.screen-marknaden.se
070-561 39 70