Tryckfrihet är att kunna trycka på vad som helst

Publicerad
2017-03-29
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Rubriken är Marabus slogan inför årets Fespa-mässa i Hamburg, 8-12 maj. Marabu kommer leva upp till detta genom att presentera en rad nya färger för screen-, digital- och tampotryck, men även för flytande laminat för grafiska och industriella applikationer. Med sin breda kompetens, är Marabu ett naturligt val för företag som söker nya och ovanliga tryckutmaningar.

Fespa 2017 är den plattform för utbyte av information och insikter den grafiska industrin behöver. Marabu kommer vara på plats i hall B7, monter C6.
De kommer att presentera ett omfattande och varierande utbud av befintliga produkter och nya lösningar för specifika applikationer inom screen, digital- och tampongtryck. Detta omfattar framsteg inom färgteknik för effektiv produktion av pekskärmar och de senaste tilläggen till deras portfölj, exempelvis en högkvalitativ vitfärg för digitaltryck i färgserien Mara Jet DI-SX och DI-MS.
En annan höjdpunkt är den helt nya Ultra Pack UVFP, en färgserie för screentryck som är UV-härdande. Färgen är lågmigrerande och kan användas för livsmedelsförpackningar. Det finns också en banbrytande produkt för tampongtryck; Tampa Tex TPX, med ett anmärkningsvärt användningsområde.

Screen möter digital
Pekskärmar finns nu i många sammanhang, alltifrån i tuffa industriella miljöer, till högteknologisk vård och hemelektronik. Men oavsett var de är utplacerade, måste färgen som används, för att trycka på dem, uppfylla de krav som ges. Med detta som bakgrund har Marabu utvecklat färgsystem och tryckkombinationer.
För Membrane Switches rekommenderar Marabu en kombination av screen- och digitaltryck, för att utnyttja fördelarna med båda metoderna. Panelen, tillverkad av ett PET-material, dekoreras med digitaltryck från färgserien UltraJet DUV-A och är kompatibel med screentryck. Det blockerande skiktet skapas i ett efterföljande steg med hjälp av just screentryck. Digitaltryck har fortfarande sina begränsningar när det gäller opacitet.
Till det blockerade skiktet kan man välja mellan det lösningsmedelbaserade färgsystemet Mara Switch MSW eller det UV-härdande färgsystemet Ultra Switch UVSW. Detta tillvägagångssätt ökar produktiviteten och möjliggör mindre produktserier.

Denna tvådelade strategi kan också överföras till andra tillverkningsprocesser. Exempelvis för rigida substrat, såsom polykarbonat och PMMA för produktuion av frontpaneler. Kombinationen av screen- och digitaltryck öppnar upp nya möjligheter utan att försumma kostnad eller effektivitet.

En ny vit
ECO-Solvent-baserad vit färg är mycket användarvänlig och har tagits fram för färgserierna Mara Jet DI-SX och DI-MS. De båda vita färgerna har lång hållbarhet och levererar hög opacitet med utmärkt kemisk och mekanisk motståndskraft.
En annan styrka är att färgerna inte sedimenteras i skrivaren vid stillastående. Båda färgsystemen är lämpliga för material som transparent PVC, självhäftande filmer och andra behandlade material som polykarbonatfilmer. Båda färgserierna är fullt kompatibla och kan kombineras med original Roland Eco-Sol MAX 3-fäger.

Cold Peel
Marabu har upprepade gånger visat sin förmåga med banbrytande tekniker och expertis. Ett färskt exempel är Cold Peel-processen för digitalt transfertryck, med funktioner som vanliga screentryckta transfers inte kan matcha. Exempelvis kan den användas på en mängd olika tyger.
Färgserien Tex Jet DXDET är baserad på pigmenterad harts och har många fördelar inom transfertekniken. Bilden trycks med CMYK på en förbehandlad film, vilket underlättar då det komplexa prepress-arbetet försvinner.
Screentryck krävs bara för det träckskikt som trycks med vit färg och för transferlimmet. Transfern överförs till tyget med en värmepress och är extremt tunn, vilket ger ett behagligt tryck på exempelvis en T-shirt. Processen är väldigt kostnadseffektiv och passar bra för små och medelstora serier.
Ytterligare en styrka är tvättbeständigheten och förmågan att generera högupplösta bilder i ljusa färger. Besökare på Fespa-mässan kan se denna process i Marabus monter.

clothing design concept – handsome man in blank black t-shirt

Lågmigrerande för livsmedelsförpackningar
Livsmedelsförpackningar är utformade för att presentera ätbara varor på ett sätt som tilltalar konsumenterna och samtidigt skyddar innehållet. Färgen måste därför möta de ökande förväntningarna i fråga om användarvänlighet i tryckprocessen, de slutgiltiga resultaten och säkerheten. De är föremål för stränga kvalitetsrevisioner, som visar låg migration.
Marabus nya färgsystem Ultra Pack UVFP uppfyller både EUPIA Suitability List of Photo-Initatiators on Packaging Inks. Dessutom har denna färgserie testats och godkänts för användning i livsmedelsförpackningar av det schweiziska institutet SQTS.
Styrkorna för färgserien är många; brilliant, högglänsande färger med utmärkt vidhäftning och hållbarhet, mycket hög reaktivitet för snabb härdning och högproduktionshastighet. Ultra Pack UVFP kan användas för alla typer av livsmedelsförpackningar, speciellt för förbehandlad polyeten och förbehandlad polypropylen.

Sportive young man with drinking bottle standing on the beach

Nya 4C processfärger
Glas är ett mångsidigt och attraktivt material med unika egenskaper och utseende, som gör det lämpligt för en mängd olika industriella tillämpningar. Tampa Glass TPGL är baserad på moderna råmaterial, för tryck på 3D-objekt.
Färgserien erbjuder enkel användning, strålande resultat, exceptionellt hög kemisk och mekanisk beständighet. Denna färgserie är lämplig för glas och keramikföremål, metaller, kromade och lackerade material samt härdplaster.

Den redan omfattande färgserien har nu utvidgats till att omfatta 4C processfärger. Hela utbudet kan användas i både screen- och tampongtryckpressar, vilket garanterar stor flexibilitet. Det senaste tillskottet möjliggör generering av fotorealistiska bilder på 3D-glasföremål, som exempelvis flaskor för parfymer, drycker och dricksglas.

En färg lämplig för stora applikationer
Färgserien Tampa Tex TPX har utvecklats speciellt för textiler. Färgen är flexibel och erbjuder mycket hög vidhäftning och opacitet.
Efter många testutskrifter och kvalitetskontroller har det visat sig att denna bästsäljande tampofärg också är idealisk för andra krävande tryck. De extremt noga utvalda råmaterialen innebär att denna färgserie inte bara uppfyller de strikta specifikationer för klädtillverkare, som Adidas A01 och Nike RSL, utan uppfyller också de krav som ställs för babyprodukter, leksaker och förpackningar.
Nu är Tampa Tex TPX inte längre begränsad till tryck på T-shirts, skor och liknande föremål. Utan den är också perfekt för andra känsliga produkter, som nappflaskor, nappar, leksaker och förpackningar för livsmedel och hygien.

baby milk bottle on white wooden table

Vattenbaserade färger för dekor
Denna innovativa och miljövänliga färgserie består av Maqua Coat MAF, basnyanser och Maqua Color MAC som är ett koncentrat. Fägen tillsammans med koncentratet är mycket snabbtorkande och kan appliceras på icke-absorberande material och är perfekt för att dekorera leksaker.
Rekommenderade material är mjuk PVC, polyester, termoplastiska polyuretaner, vissa termoplastiska elastomerer och biopolymerer. Produkterna torkar mycket snabbt och får en oerhört reptålig yta.

Iögonfallande glasdekorationer
Glas är idealiskt för att skapa stilren inredning. Mara Shield UV-CGL kan appliceras snabbt och enkelt på glasskivor med hjälp av en laminator. Färgserien erbjuder lysande förger och torkar snabbt, för effektiva och tillförlitliga produktionsprocesser.
Den lämpas sig också väl för specialeffekter, exempelvis metalliska och reflekterande. Dessa flytande laminat kan också användas för att producera ogenomskinliga färgskikt för invändiga väggpaneler, arbetsytor och väggar i kök, samt glasdörrar
Laminatet ger jämna ytor och kan användas för olika tryckprocesser.

Einbauküche Wohnküche Küche Küchenzeile Systemküche