Två nya skrivarhuvuden för inkjet från Ricoh

Publicerad
2017-02-07
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Ricoh lanserar två nya skrivarhuvuden för inkjet-industrin; Ricoh MH5220 och ett som använder ett huvud, som sprayar en tunn PZT-film. Båda är utvecklade för utskriftsapplikationer, som använder hög upplösning som etiketter, förpackningsmaterial och grafisk kommunikation i storformat.

Båda skrivarhuvud lanserades på Drupa i Düsseldorf, Tyskland på försommaren tillsammans med Ricohs övriga utbud av skrivarhuvuden för grafisk produktion.
På utskriftsmarknaden för etiketter, förpackningsmaterial och grafisk kommunikation i storformat har det funnits önskemål om att kunna tillmötesgå mindre beställningar, kortare leveranstider och bättre bildkvalitet. Det har lett till att tekniken har digitaliserats väldigt snabbt för att kunna leverera större flexibilitet och högre produktivitet.

Tillgängligt sedan i somras
Det nya skrivarhuvudet MH5220, som levererar högupplösta utskrifter, för att stödja Ricohs industripartner i deras arbete med att tillmötesgå marknadens krav, och för att de ska kunna bredda sina inkjet-erbjudanden, finns tillgängligt sedan i somras.

Ricoh har lång erfarenhet från inkjetteknik, över 30 år. Det har bidragit till att man kan stödja flera olika utskriftssystem. Ricoh stödjer flera partners inom olika områden från specialister inom grafisk kommunikation i storformat till 3D-utskrift, textiltryck och digital utveckling.

Robus konstruktion
Tekniska egenskaper för Ricoh MH5220 är bl a 1 280 munstycken konfigurerade i fyra grupper om 320 stycken, ger skrivarhuvudet högupplösta utskrifter utan någon kornighet alls och det kan skriva ut med en upplösning på 1 200 dpi med flera skrivarhuvuden i en diagonal konfiguration.
Multidroppsteknik, där dropparna matas ut i snabb följd för att sedan slås samman innan de når mediets yta, gör det möjligt att skapa en droppstorlek från 2,5 till 9 pikoliter.
En robust rostfri stålkonstruktion ger utmärkt hållbarhet och ökad livslängd och huvudet har också inbyggt värmeaggregat, som skickar ut bläck av hög viskositet i en jetstråle. Det är kompatibelt med UV-beständigt bläck för etikettutskrift.

Den nya PZT-akulatorn
PZT-akulatorn är en piezoelektrisk omvandlare, som skapar mekanisk deformering genom att tillföra spänning, som används för att skapa en jetstråle med bläckdroppar. Huvudet drivs av det kraftiga sprayhuvudet, som tillverkats med Ricohs unika Sol-Gel-process; en metod för att producera solid materia från en lösning med råmaterial.
Sprayhuvudet tillämpar en kvalitativ multidroppskontroll, som används för skuggning. Droppstorleken varieras genom att droppar slås ihop i luften innan bläcket träffar ytan. Tekniken har använts tidigare i skrivarhuvudserien Ricoh GH. Originaldesignen använder Ricohs MEMS-teknik, för att trycka i en upplösning på 600 dpi med 1 280 munstycken, som konfigurerats i 4 rader om 320 dpi. Bläckbanorna är separata så att ett huvud kan spraya ut fyra olika bläckfärger.
MEMS-teknik står för Micro-Electro-Mechanical-Systems; en allmän term för elektromekaniska enheter eller teknik i miniatyrformat.

Två nya skrivarhuvuden för inkjet från Ricoh