Betala med ett blipp.

Publicerad
2017-01-17
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

En teknik blir allt vanligare i Sverige; att betala med kort utan att stoppa in det eller dra det i kortläsaren. Istället håller man bara kortet nära läsaren, utan att behöva slå in sin PIN-kod.

– En del konsumenter oroar sig, för att tvingas stå för kostnaderna om någon kommer över kortet och lyckas genomföra en rad köp utan att behöva använda PIN-koden.
– Vi ser ännu inget som tyder på att den nya tekniken skulle leda till ökade problem, men däremot behöver bankerna och andra kortföretag bli tydligare i sin information till konsumenterna, säger Sara Wahlberg, jurist på Konsumentverket.

Många större kortföretag har börjat införa möjligheten på sina nya kort, men Sverige ligger ändå efter många andra länder, där kontaktlösa betalningar är vanligare.

– Konsumentverket har inte granskat tekniken bakom blippbetalningar, utan fokuserat på bankernas och kortföretagens information till konsumenterna. Här finns utrymme för förbättringar. Det bör tydligt framgå, vilket ansvar konsumenten har för obehöriga köp, utan PIN-kod, anser Sara Wahlberg.
– Det bör också gå att enkelt stänga av och slå på funktionen, ungefär på samma sätt som många banker har för internetköp eller köp utomlands, säger hon.

Något som kan vara bra att känna till, är att beloppsgränserna för kodfria köp kan variera från land till land och att veta hur mycket pengarna man riskerar att förlora om kortet hamnar i orätta händer bör man känna till.
Bankerna har ett säkerhetssystem, där kunderna blir uppmanade att slå PIN-koden, trots att beloppet är lågt. Av sekretesskäl vill företagen inte berätta hur frekvent den kontrollen förekommer.

SM117 sida 6 betala med ett blipp