Världens första spelande bordsduk

Publicerad
2016-04-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Smart Textiles har skapat en blommig bordsduk med retromönster, som innehåller både trumset och pianotangenter som fungerar att spela på; fast de bara är tryckta på tyget. Hemligheten heter textila sensorer.

Här är det bara positivt att få spel vid matbordet, bokstavligt talat. För mellan huvudrätt och dessert finns möjligheten att släppa loss kreativiteten och spela både trummor och piano, som är tryckta direkt på bordsduken. Smart Textiles forskare Li Guo och Mats Johansson ligger bakom forskningen.

– Vi ville kombinera ljud och textilier och visualisera möjligheterna med textila sensorer på något kul sätt. Då jag är musikintresserad så bestämde vi oss för att göra en spelande duk, berättar Mats Johansson.

Han experimenterade redan på 80-talet med bl a piezoelektriska sumrar, små elektriska komponenter, insydda i jeans, som fungerade som bärbara trumset. Det räckte med att klappa händerna på låren, för att starta en konsert.

Li Guo har disputerat i textila sensorer och forskar i hur man integrerar dem i plagg. Den spelande duken uppkom, när Li Guos forskning mötte Mats Johanssons idéer. På duken finns ledande garn broderat av sk konduktiva fiber och när man vidrör dem omvandlas beröringen till signaler.

Tekniken är långt ifrån färdigutvecklad, men förutspås få stora användningsområden i framtiden. Rentav förändra hela vår inställning kring textil och teknik. Genom sensorer kan man sätta på musik, värme eller kyla. Att addera denna typ av funktionalitet i textilier och kläder, tror Li Guo, är framtiden inom västvärldens textilutveckling.

SM216-Världens-första-spelande-bordsduk-textile-sound3