En gång jag seglar i hamn …

Publicerad
2016-04-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Jag ska ärligt erkänna, att jag fuskat när det gäller ledarna här i tidningen. Under åren har jag haft en klok man, som läst dem, rättat dem och kompletterat eller korrigerat dem. Det var min fantastiska vän och mentor; Bertil Ekberg. I onsdags tog jag för alltid farväl av honom i Lidingö kyrka. Det var en av de smärtsammaste stunderna i mitt liv.

Bertil blev 90 år och var liksom jag östgöte. Han blev, mitt under ett brinnande världskrig, butikschef för en Konsumbutik och det vid 18 års ålder. Sedan fortsatte hans karriär ända upp i toppen på KF och han var under många år ledamot i Statens Livsmedelsverk och Jordbruksnämnden. Han var en otroligt skicklig förhandlare och samtidigt intelligent, försynt, bestämd och vänlig.
I drygt 30 år fick jag äran att vara hans vän och jag såg verkligen upp till honom och lyssnade noga på hans kloka råd, insiktsfulla kommentarer och målande berättelser.

De sista åren var han till och från mycket sjuk, vilket ledde till att våra samtal och möten bara intensifierades. Varje dag ville han höra mina synpunkter om ledaren i DN eller någon krönika i SvD. Inför varje nummer av Screen&Marknaden diskuterade vi vad den ledaren skulle handla om.

– Skriv om det svenska näringslivet. Skriv om att företagen går enormt bra, trots att det råder politisk turbulens och oreda. Skriv om alla skickliga företagsledare och entreprenörer, sa Bertil … och jag skrev.

Rubriken blev; Det är företagen som skapar välfärden. Den ledaren var Bertil mycket nöjd med. Nu finns bara minnena kvar; fina, varma och roliga minnen och jag ska försöka göra som Bertil sa; skriva om våra duktiga, välskötta företag och om deras ägare, chefer och medarbetare, som skapar och bygger dessa företag.

För så är det. Arbetslösheten har exempelvis minskat till 7% i januari och under 2015 ökade både importen och exporten av varor med 5%. Antalet påbörjade lägenheter ökade med mer än 25% under 2015, jämfört med 2014. Statens skatteintäkter från fysiska personer ökade förra året med 3,2% till 1 893 miljarder kronor.

Läser vi reportagen i det här numret kan vi också konstatera, att företagen är enormt positiva och tror starkt på en ljus framtid, en ökad lönsamhet och en högkonjunktur. Här är både tron och viljan orubblig och det om något borgar för en fortsatt ekonomisk uppgång; oaktat den politiska oron på hemmaplan och härdsmältor av olika dignitet ute i den stora världen.

Så visst hade han rätt, min kloka Bertil, visst är det företagen som skapar välfärden. Nu är han borta för alltid och jag får söka råd och stöd på annat håll. Som tur är har vi en multibegåvning på företaget, som dessutom sitter mittemot mig på redaktionen. Eric är visserligen bara 23 år, men analytisk, engagerad och smart. Nu får han axla Bertils mantel.
Jag tror, det kommer att bli riktigt bra och jag vet att Bertil, som många gånger träffat och pratat med Eric, skulle tycka att det var ett klokt beslut av mig.

Tillbaka i Lidingö kyrka; den blomsterklädda kistan, alla sörjande släktingar och vänner och så den avslutande musiken. Spröd, lågmäld och kärleksfull ljuder gitarren och så sången; nästan ohörbar, stilla och mjuk … En gång jag seglar i hamn …

IMG_4691

Lars Knapasjö
chefred/ansvarig utgivare