Borlänges största konstverk – skylt-PR

Publicerad
2016-03-16
Skribent
Redaktionen

Borlänges största konstverk är på plats; 48 kvm stort. Ett specialteam från Göteborg klarade monteringen genom att fira ned sig med selar.

För en månad sedan var konstnär Anders Björnhagers målning klar. Ett verk där verklighet och fantasi skapar en bild av Borlänge centrum.

Nu har konstverket förstorats, och blivit en vepa, i gjuten pvc. Anders Björnhager har berättat, att han haft ett spännande uppdrag. Han har avbildat Stationsgatan och kryddat med delar tagna ur fantasin. En lek med Stationsgatan i Borlänge och Time Square i New York.

Beställare av konstverket är Skyltstället i Borlänge. Ett företag, som finns representerat på många håll runt om i landet. Huvudkontoret finns numera på Ovanbrogatan i Borlänge centrum. Konstverket har nu satts upp på Friggahuset, där företaget har sitt kontor.

För att slippa stänga av parkeringen under monteringsarbetet, anlitades ett team från Göteborg, som med hjälp av selar kunde fira sig ned längs fasaden och få alla delar på plats.
Originalmålningen är till storlek en ordinär tavla. Den har alltså uppförstorats till en vepa – på 48 kvm.

– Man kan utan tvekan säga att det är Borlänges största konstverk, säger Arne Ludvigsson, kommunens stadsarkitekt.

Byggnadsnämnden har godkänt monteringen av vepan, beviljat ett tillfälligt bygglov och Arne Ludvigsson har med spänning sett fram emot att verket kommer på plats.

– Jag har sett Anders Björnhagers målning, som en traditionell tavla. Hur kommer den att te sig i en annan skala och gjord med den här tekniken? Det är ett experiment.

En del diskussion har förekommit, om det ska ses som reklam eller inte. Men kommunen har kommit fram till att verket kan godkännas. Beställarens namn finns inte heller med i bilden. Dock på en skylt ovanför. Konstverket ska belysas, för att synas under dygnets alla timmar.
SM116 Borlänges största konstverk - skylt-PR 980