När sagan blir verklighet

Publicerad
2016-01-05
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Screen&Marknaden är en av många tidningar, som drabbades av Skatteverkets tryckerimomshysteri och fick krav på att återbetala hundratusentals kronor av den moms vi helt riktigt dragit av, eftersom vi betalat det till vårt tryckeri. Bakgrunden var en EU-dom, där tidningar som Screen&Marknaden bara skulle behöva betala 6% i moms i stället för 25%.
Problemet var bara att vårt Luleå-tryckeri, som fått tillbaka momspengarna från Skatteverket, inte var speciellt villiga att ersätta oss för den felaktiga moms vi hade betalat till dem. Alltså tvingades vi föra en dialog med både tryckeriet och med Skatteverket. Det senare genom överklaganden, begäran om uppskov och en hel rad med krav på åtgärder.

Ett tag såg situationen väldigt mörk ut och risken var uppenbar att vi skulle tvingas att betala tillbaka stora belopp till Skatteverket, som vi aldrig skulle få tillbaka från vårt tidigare tryckeri. Dock hittade vi en passus i EU-domslutet om att tidningar som hade ett övervägande reklaminnehåll (mer än 75%) skulle beskattas med 25%; alltså om så var fallet skulle vi inte behöva betala tillbaka till Skatteverket och inte heller behöva kräva tryckeriet på momspengarna. Allt var som en enda ond saga.

Vi hade fått nej på alla våra överklaganden och när vi vände oss till Förvaltningsdomstolen, fick vi igen ett nej; men överklagade till Kammarrätten – dock utan stora förhoppningar om att rättvisa kan skipas i vårt land. För drygt två månader sedan fick vi Kammarrättens dom, som bifaller vårt överklagande och undanröjer Förvaltningsdomstolens beslut och därmed även Skatteverkets krav. Dagen därpå kom ett beslut från Skatteverket att de inte längre har några återbetalningskrav på oss.

Hela den här tryckerimoms-historien handlar om flera miljarder kronor och har hanterats på ett makalöst, fullkomligt idiotiskt sätt av Skatteverket. De enda som tjänat på det är advokatbyråerna; vi har av välrenommerade byråer blivit erbjudna standardbrev för 25 000 kronor.
Fast om vi nu är lyckligt i hamn; vad har vi lärt oss av det som skett?

Först; var fanns politikerna när myndigheten tappade allt vett och sans? Hur kan det vara så att myndigheterna kan agera på ett sätt som inte bara är negativa ur ett nationalekonomiskt perspektiv, utan också för vår tilltro till svensk rättssäkerhet? Det krävs lite av en nydaning av näringspolitiska institutioner och myndigheter och en förnyelse av hur vi väljer vilka personer som ska leda och utforma våra företags faktiska möjligheter och förutsättningar.

Bitter … nej, men fundersam. Har vi kontroll på vårt eget samhälle och vårt administrativa samhällssystem; eller är det dags att fundera till både en och två gånger. Låt oss börja där …

Tack för ett fantastiskt underbart år, då vi slagit rekord efter rekord. Tack för er omtanke och ert engagemang … och God Jul och Gott Nytt År!

IMG_4691

Lars Knapasjö
chefred/ansvarig utgivare
070-561 39 70