Först i Sverige

Publicerad
2016-01-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Billes Tryckeri i Mölndal är först av alla tryckerier i Sverige att installerar en ny LED-UV-teknik i en 70×100 offsetmaskin. LED-UV är en ny tryckteknik, som vinner mark i den grafiska branschen över hela världen. Tekniken bygger på en ny färg, som härdar blixtsnabbt när den belyses med LED-UV-ljus. Det ger många fördelar.

– Tidigare torkade färgen efter några timmar, upp till flera dagar efter tryckning och tryckresultatet blev olika beroende av vilket papper man använde. Eftersom färgen inte sjunker in i pappret på samma sätt med den nya tekniken kan vi nu trycka på i stort sett, vilket material som helst och ändå få ett väldigt bra resultat, säger Niklas Bille, VD på Billes Tryckeri.

En stor fördel med LED-UV tekniken är den stora energibesparingen jämfört med tidigare UV-tryckteknik och att processen inte släpper ut något ozon.

– Vi får också stora vinster i arbetsmiljön, eftersom vi slipper mycket damm från torkpulver som traditionell offsettryckning genererar.
– Vi är först i Sverige, men jag är övertygad om att vi kommer att få se fler och fler tryckerier gå över till LED-UV. Den här tekniken är för bra för att vara en övergående trend.
– Så snart pressen är inkörd ordentligt ska fler tryckpressar på Billes göras om till LED-UV-teknik , säger Niklas Bille

Först i Sverige -  Magnus Stehlin (4)
Magnus Stehlin