Kläder som leder el

Publicerad
2015-05-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Smarta textilier, som avläser och reagerar på omgivningen, behöver ofta kunna leda el. Men hur praktiskt och bekvämt är det att bära plagg med elektrisk kabel i? Doktoranden Maria Åkerfeldt inom Smart Textiles vid Textilhögskolan har hittat en vattenbaserad beläggning, som gör att textil kan leda elektricitet på ett bra sätt.

– Det viktigaste med min forskning är att den med hjälp av giftfria och någorlunda miljövänliga metoder kan skapa smarta, övervakande textilier för olika områden i samhället, säger Maria Åkerfeldt.
– Jag tycker också det är viktigt att metoden har utvecklats för industriella metoder så att den kan gagna svensk textilindustri, som ju har överlevt tack vare en förmåga att anpassa och specialisera sig.

Framtida användningsområden för den ledande beläggningen är t ex inom övervakning inom vården, där textilien kan användas i system, som avläser hjärtrytm eller andra rörelser. Den kan också användas till skydds- eller sportkläder och eventuellt även på geotextilier, för att hantera geologiska förändringar.

Hittat variant som fungerar
Maria Åkerfeldts forskar om elektriskt ledande textila beläggningar och hon disputerade under våren med sin avhandling; Electrically conductive textile coatings with PEDOT:PSS.

– Ett skäl till att min forskartjänst skulle handla om just beläggning är att det görs som ett slutberedningssteg och därför tillåter flexibilitet i tillverkningsprocessen.
– Nu har jag hittat en variant som fungerar. Jag har också justerat den för olika tillämpningar och försökt hitta vägar som ska göra det tillgängligt för industriproduktion.

Förutom att den ska ha en bra elektrisk ledningsförmåga är tanken att beläggningen också ska vara följsam och anpassa sig efter materialet.

– En grundtanke var ju att hitta metoder för att skapa textilier som kan leda el och ändå kännas ungefär som vanliga textilier.

Så är det med beläggningen med PEDOT:PSS. Beroende på tjocklek känns den knappt alls, eller ungefär som en gummiartad beläggning på textilien. Beläggningen kan göras på ena sidan av textilien och när det handlar om plagg placeras det på den sida som inte är mot huden.

SM315 Kläder som leder el Maria Åkerfeldt labbet