Ark för ark

Publicerad
2015-05-18
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Det är sällan som en intervju resulterar i två artiklar om två vitt skilda saker, men i det här numret blev det så. Vårt möte med Calle Schillander blev smått omtumlande. Hans berättelse om sitt engagemang i Daiber engagerade och entusiasmerade, men det han avslöjade om det nya företaget; Thaiber Direkt AB, blev en enda stor överraskning.

Det ska framhållas, att Calle Schillander är en, i ordets rätta bemärkelse, verbal estradör som skickligt blandar skämt och allvar, åsikter och insikter och som kan den svåra konsten att konstant hålla liv i auditoriets uppmärksam.

Tekniken lockar
Som så många andra lockas och fascineras Calle Schillander av teknik i alla dess former. Från barndomens mekano-byggande och den lilla ångmaskinens puttrande med hjälp av metatablettens glöd till datorer och den råstarka motor i den Jeep Grand Cherokee, som står parkerad framför gårdshuset på Adelsö.

Ett sådant här teknikintresse hittar vi också hos artikelns andra huvudpersoner; de irländska bröderna Conor och Fintan MacCormack, som tillsammans grundade Mcor Technologies Ltd baserat på en alldeles otroligt enkel, smart och revolutionerande teknik.

Nästa industriella revolution
Bröderna från Dunleer Co Louth, norr om Dublin på Irlands ostkust, har utvecklat 3d-printrar eller kanske tryckpressar är ett mer relevant begrepp, som bara använder en av de mest prisvärda material vi har; vanligt, obestruket A4-kopieringspapper. Lägg till det vattenlösning ICC-färg applicerad av en vanlig sublimeringsskrivare och sedan ett vattenlösligt lim. Det är ingredienserna, som skapa 3d-profiler i yppersta fyrfärg; något som ingen annan 3d-teknik är i närheten av att klara av.

– På samma sätt som datorerna vandrat från stora, vattenkylda schabrak till små laptops och smartphones, på samma sätt kommer vi att se en utveckling av 3d-skrivare från företagens exklusiva forskningscenter till små, lättanvända skrivare i hushållen, menar Calle Schillander.
– Den första egentliga 3d-skrivaren såg dagens ljus år 1987 och om fem år; 2020, räknar man med att 3d-marknaden kommer att omsätta drygt 190 miljarder US-dollar. Det säger lite om den framtida potentialen.

Redan nu kan vi se att priserna för 3d-skrivare faller, samtidigt som deras kapacitet ökar. Många menar, att snart kommer de här maskiner att vara lika vanligt förekommande i bostäder, skolor och kontor som bläckstråleskrivare.

Började med prototyperna
Pelle Petterson föddes 1932 och är vår kanske mest kända designer alla kategorier. Han har konstruerat främst segelbåtar, som exempelvis Maxi 68, Maxi 77, Maxi Fenix, Maxi Racer samt Monark-segelbåtar. Han har även designat motorbåtar som Alfa 24, Exotic 28 och 32, Nimbus och Crescents båtprogram. Totalt har fler än 85 000 båtar tillverkats efter Pelle Pettersons ritningar.
Han designade Volvo P1800 och gräsklippare, utombordsmotor, takboxar, mopeder, en klocka mm.

– Genom hela hans design-gärning fanns kravet på och behovet av att ta fram en prototyp; något som han delade och delar med alla andra designers världen över, säger Calle Schillander.
– Då var det ett konstnärligt ingenjörshantverk att ta fram en tredimensionell prototyp. Idag handlar det om genial teknik; om genialt enkel teknik.

Uppfinnare kommer att kunna skriva ut en fysisk prototyp av vad de hoppas kommer att bli deras nästa stora produkt. Barnen kommer att kunna skriva ut leksaker och Lego-klossar. Läkarna ser redan nu att tekniken kan användas för medicintekniska produkter och till och med organ, som lungor och öron.

Som en föraning av att 3d-skrivare kommer att bli vardagsmat, planerar också mjukvarujätten Microsoft att integrera drivrutiner för 3d-skrivare i nästa version av sitt operativsystem; Windows 8.1.

Mcors Iris är en 3d-printer, som bara använder sig av vanliga pappersark och vattenbaserat lim som byggmaterial för att bygga i tre dimensioner. Dessutom finns en inbyggd inkjetteknik för att ge objekten färg. Maskinen levereras med en ICC-profil, vilket innebär att all produktion sker i enlighet med industristandarden. I praktiken innebär det att färgerna i en 3d-modell ska se likadan ut i den programvara som använts för att ta fram modellen som när den lämnar 3d-printern.

– Korrekta färger är viktigt, fråga vilken formgivare eller marknadsförare som helst, säger Conor MacCormack, VD för Mcor Technologies.
– Det är anledningen till att vi har standarder. Därför har vi nu som första 3d-printerutvecklare använt standarden. En företagslogga kommer att se likadan ut på datorskärmen som på en modell producerad i en Mcor Iris.

Den ICC-profil, som Mcor använder, är integrerad i företagets senaste version av drivrutinen Slice IT.
Mcor släpper även en ny funktion som automatiskt ska förbereda 3d-filer för 3d-printning. Funktionen ska avlägsna geometrier i filen som kan försvåra produktionen.

Mcor-maskinerna arbetar i fem steg; först scannas objektet av i tunna skikt, ungefär som en datatomografi. Sedan skriver en färgskrivare ut objektets konturer på papper; ark efter ark, som sedan lyfts in i maskinen och lagras på tidigare pappersark. Därefter punklimmas arkets färgkonturer och skärs ut av en kniv, för att slutligen tryckas samman med en kraft på ca 1 ton.

Pappret i fokus
Conor MacCormack och hans bror Fintan kom på idén om en 3d-skrivare som arbetar med papper i stället för plast för mer än ett decennium sedan. De lämnade sina välbetalda jobb i flyg- och elektronikindustrin, för att starta sitt företag i en liten byggnad på 1 000 kvm i Ardee, Co Louth på irländska ostkusen.

Det var kring julen 2002, som idén började gro. Conor MacCormack arbetade på Airbus med ett projekt, som skulle kartlägga hur metall beter under extremt tryck och till sin hjälp hade han CAD och 3d-skrivare. Samtidigt hade hans bror Fintan arbete i Philadelphia i halvledarindustrin.

– Det var uppenbart för oss båda, att de enorma driftskostnader för 3d-skrivare på den tiden var den stora flaskhalsen, berättar Conor MacCormack i en tidningsintervju.
– Vi var båda överens om att en dag kommer 3d-skrivare att finnas på alla arbetsplatser och i alla hem och skolor, men att det största hindret var driftskostnader.

Bröderna bestämde sig för att utveckla en teknik, som tog sikte på papper som förbrukningsmaterial, eftersom det var det enklaste och mest tillgängliga materialet.

År 2005 beslutade bröderna sig för att sluta på sina arbeten. De gick till banken för att ta upp lån och för att lägga alla sina sparpengar i ett enda bankkonto.
De insåg också, att om de skulle kunna producera en 3d-skrivare som kan producera konstruktioner baserade på A4-papper, skulle de i princip behöva uppfinna ett egen skrivhuvud.

– Det var den delen som vi trodde skulle vara den enklaste biten, men det visade sig vara den mest komplexa, säger Conor MacCormack.

Under år 2009 lyckades företaget att sälja några betaversioner i Storbritannien. Året därpå, 2011, fanns den första hela produktionsversionen av Mcor Technologies 3d-skrivare tillgänglig för försäljning.

Proffs och glada amatörer
Mcor Technologies var också finalist i den irländska Technology Leadership Groups (ITLG); Company of the Year Awards år 2011 och säkrade en investeringar från irländska Technology Capital på en miljon US-dollar.

– Sedan dess har vi gått från klarhet till klarhet med två huvudmaskiner på marknaden; Matrix 300 och Iris, säger Conor MacCormack.

Mcor Technologies flaggskepp är Iris; en fyrfärg-3d-skrivare, som kan producera en 3d-modell till ca 5% av kostnaden för konkurrerande skrivare, enligt företaget.

Inte långt efter det att Mcor Technologies fick sin irländska Technology Capital investering, gick John Ryan in i styrelsen som ordförande. John Ryan är irländaren som grundade mångmiljardföretaget Macrovision.

– Initialt tänkte vi bara sikta in oss på det professionella kundsegmentet som ingenjörer och arkitekter, alla som designar i 3d, förklarar Conor MacCormack.
– Fast numera möter vi folk på gatan, som berättar att de är stora fans av 3d-utskrifter.

– Vår huvudmarknad är det professionella segmentet och inte minst skolor och universitet, men vi ser också en enorm potential i konsumentmarknaden

3d utan att äga
Idag sysselsätter Mcor Technologies 100-talet personer på sitt kontor och tekniska center i Louth på Irland. All tillverkning sker i Storbritannien.

– Vi kände en utmaning; kan vi bygga en sådan maskin och skulle folk vilja ha den. Vi diskuterade, studerade och forskade som galna och det blev uppenbart för oss att det aldrig skulle hända på en deltid, säger Conor MacCormack.
– Vi tog en risk. Vi slutade våra jobb och satsade alla våra pengar. Jag är glad att vi gjorde det, för det har ju visat sig att risken lönade sig.

Kontorsvarujätten Staples har inlett ett samarbete med Mcor Technologies, för att lansera en 3d-utskriftstjänst, med början i Nederländerna. Tjänsten ska göra det möjligt för studenter, designers och konsumenter att skriva ut fotorealistiska 3d-objekt i Staples butiker.
Staples omsätter enbart i kopieringspapper mångmiljardbelopp och finns på 2 300 platser i hela världen. Samarbetet med Mcor Technologies öppnar för en ny dynamisk, framväxande marknad.
Affären med Staples innebär att alla också får tillgång till 3d-utskrifter utan att behöva äga en maskin.

Thaiber siktar högt
Tillbaka på Adelsö, berättar Calle Schillander om hur viktig och angelägen 3d-tekniken är för hela skolväsendet.

– Sedan millenniumskiftet har vi i Sverige förlorat 160 000 industriarbeten och på bara fyra år har ansökningarna till teknikrelaterade arbeten sjunkit med mer än 30%.
– I Kina och Sydostasien jobbar teknikerna dubbelt så hårt, är tre gånger så ambitiösa och kostar bara hälften så mycket. Vi måste satsa på att attrahera unga människor för teknik.

– Allt som inte växer är konstruerat av människan, därför behöver alla samhällen sina tekniker, poängterar Calle Schillander.

Mcor Technologies har visionen om en framtid, där alla enkelt kan förvandla sina tankar och idéer till kostnadseffektiva, miljövänliga 3d-objekt i realistiskt återgiven fyrfärg. Modellerna eller objekten blir rejält hållbara, mycket stabila och ytterst realistiska.

– Det finns bara fördelar med Mcor-tekniken, oavsett om den används i skolan eller i industrin eller om den tillverkar en prototyp, en reservdel, ett konstverk eller en leksak, förklarar Calle Schillander.
– Vi är så säkra på den saken att vårt mål är minst en installation per månad i genomsnitt under 2015/2016.

Under vintern/våren har Thaiber varit mycket aktiva i media och framför allt på olika mässor; bl a Industrimässan i Malmö i slutet av mars och High Tech Engineering på Svenska Mässan i Göteborg i mitten av april.

– Var vi än ställer ut eller visar upp Mcor-tekniken, så väcker vi en kollosal uppmärksamhet och folk förundras över enkelheten och genialiteten, säger Calle Schillander.
– Ingen slår oss när det gäller kvalitet och ingen är i närheten av oss när det gäller priset. Bättre utgångsläge än så kan man knappast ha.

Mcor Technologies har ett motto som lyder Unfettered Innovation eller på svenska; Ohämmad Innovation.
Applicerat på Calle Schillander och Thaiber Direkt borde mottot kompletteras med Unfettered Ambition eller Ohämmad Ambition. För att vara ohämmad, innovativ och ambitiös är väl ett utmärkt signum på en äkta estradör.

kall