Våga ta betalt

Publicerad
2014-12-09
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Reportage

Vid den senaste folkräkningen hade Gotland 57 241 invånare. Två av dessa är Göran Söderberg med hustrun Monica. Själva huvudön är på 2 994 kvm och har inte mindre än 92 medeltida kyrkor. En av dem hittar vi i Väskinde, strax norr om Visby. Här finns också Väskinde Screen, som ägs av Göran Söderberg och som haft sin verksamhet här sedan 1991.

För ett par decennier sedan fanns det gott om screentryckerier på Gotland, Kanske inte lika många som medeltida kyrkor, men gott och väl ett 15-tal företag som tryckte screen. Idag finns bara Väskinde Screen och Visby Screen kvar. Då kunde man få ramar och raster framställda på ön. Idag är det bara fastlandet som gäller.
Nyårsafton 1991 stod Göran Söderberg och hans svåger på ett av dessa tryckerier och brottades med ramar och raklar och felaktiga färger.

– Det var då vi bestämde oss, för att starta ett eget tryckeri, berättar Göran Söderberg.
– Vi åkte till fastlandet och Stockholm och köpte lite utrustning och lärde oss lite mer om screentryck.

Med tiden utökades maskinparken med kamera och som mest hade man en 6-snurra. Idag klarar man sig gott med en 4-snurra.
Även om screen varit och är huvudinriktningen, så har man också investerat i skärplotter, printmaskiner, lasergravyr, transfertryck och brodyr.

IMG_5584

Dumpa inte priserna
Idag utgörs ca 30% av omsättningen av screen och på orderlistan för dagen står en post om 6-700 tröjor som ska tryckas.
Bland de första stora kunderna på ön fanns Sportcity eller numera Intersport.

Efter tre år gick svågern vidare, medan Göran fortsatte och utökade verksamheten. Då hade företaget ett antal medarbetare; idag är det Göran och Monica som driver det hela helt på egen hand.

– Nästa år fyller jag 55 år och tänkte mig trappa ner lite, men inte lägger vi av helt, säger Göran Söderberg.
– Jag vill ha något att göra och trivs med branschen, om det inte vore för att alla numera ska dumpa priserna och förstöra marknaden. Våga ta betalt, kunden är beredd att betala.

Lätt uppgivet och smått ilsket berättar han, hur konkurrenter på arbets- och profilklädessidan kan sälja pikétröjor med stora brodyr till ett pris under det rekommenderade katalogpriset. Det blir en för branschen osund priskonkurrens. Istället ska man hålla priserna på en nivå som ger rimliga marginaler.

– Antingen säljer man med vinst eller så får man väl låta bli, menar Göran Söderberg bestämt.
– Som tycker att förutsättningarna för att driva företag på Gotland är både goda och gynnsamma.

Bra samarbete
Om screentrycket står för ungefär en tredjedel av verksamheten, så utgör bildekor uppskattningsvis lika mycket och resten fördelar sig mellan gravyr, brodyr, skyltar och transfertryck.
Eftersom Väskinder Screen har egna lokaler på den söderbergska fastigheten, som inköpts 1980 till det fashionabla priset av 140 000 kronor så har man en god kostnadskontroll. Dessutom hyr man ut lägenheter och intäkterna från detta finansierar den löpande driften, så nog kan man tala om kostnadseffektivitet.

– Vi har sedan länge ett bra samarbete med Nonbye och för deras räkning har vi nyligen gjort stora jobb för både Statoil och Arla, påpekar Göran Söderberg.
– Nonbye är en utmärkt samarbetspartner och har betytt en hel del för vår del.

Nonbye satsar på att vara innovativt och nyskapande samt bygga lönsamma och långsiktiga relationer med sina kunder, partners och medarbetare. Allt för att tillsammans bli mer framgångsrika tillsammans i framtiden. Företaget har sitt huvudkontor i Danderyd, norr om Stockholm och omsätter strax under 50 miljoner kronor med 15-talet medarbetare.

Bästa investeringen
Det digitala printsystemet Gerber Edge FX är en användarvänlig lösning för skylttillverkare, screentryckare och andra yrkesverksamma inom den grafiska branschen som snabbt vill kunna skapa skräddarsydd grafik i liten upplaga, men med stora förtjänster. Något som Göran Söderberg gärna går i god för och framhåller som sin allra bästa investering.

Maskinen använder värme och tryck för att överföra beständiga resinbaserade färgpigment på över 30 olika ytmaterial.

Edge FX har oslagbara färg- och materialurval, som ger fantastisk flexibilitet och stöd för en mängd olika applikationer i ett och samma ekonomiska print- och konturskärningssystem, inflikar Göran Söderberg.

På brodyrsidan har man en Happy-maskin och med en LaserPro Spirit graverar man, inte minst på glas.

– Tidigare sålde vi mycket till butiker på ön, men så är det inte längre. Nu är det andra, framför allt turistaktörer som blir kunder, säger Göran Söderberg.
Ett tag hade vi ju kaninen som en populär Gotlandssymbol och jag funderar lite på att ta upp den tråden igen.

Från kalkön till norrlandsskogarna
Mycket i livet är ju en slump och en gång när paret Söderberg tagit husbilen och åkt ända till Jokkomokks marknad, som både turister och lite marknadsknallar.
Jokkmokks marknad är en vintermarknad som hålls första torsdag till lördag i februari varje år i Jokkmokk. Marknaden tillkom år 1605 och är en samlingsplats för samer från hela Sápmi, och har utvecklats till att bli en folkfest med kulturaktiviteter. Nu för tiden blandas de vanliga marknadsknallarna med försäljare av lokalt konsthantverk och samiska produkter.
Eftersom marknaden hålls i februari och Jokkmokk ligger i Lappland, är det inte ovanligt att genomsnittstemperaturen är 25 minusgrader eller lägre under marknadsdagarna.

Hur som helst ringde en granne till Göran och Monica och undrade om de skulle köpa ett hus tillsammans i Bergsjö i Helsingland för 240 000 kronor. Det var en släkting som kommit med erbjudandet.

– Jag var väl inte så pigg på det, men sa att vi kunde väl bjuda 100 000 kronor, berättar Göran Söderberg.
– Det tog inte många minuter förrän han ringde igen och sa, att vi fått huset för det priset.

Trivs med lugnet
Med sin sedvanliga energi tog Göran Söderberg huset i besittning och det dröjde inte många år innan han köpte ett eget hus strax utanför Bergsjö, vid Själsö. Och som den entreprenör han är, etablerade han också en del kundkontakter i bl a Sundsvall och Hudiksvall.

– Det är tacksamma kunder, som det är lätt att ha att göra med. Utbudet är inte så stort här uppe, så de blir glada för snabb service och rimliga priser.

Med tiden blev det både snöskoter och 4-hjuling med larvfötter. Gubbarna i byn tyckte det var trevligt med en äkta gute och snart var Göran Söderberg med i byns jaktlag.

– Jag är för rastlös för att flytta dit för gott, men jag älskar lugnet, berättar Göran Söderberg.
– När man sitter på jaktpasset och riktigt kan höra tystnaden, känna stillheten ända in i märgen, då vill man bara inte därifrån. Det har till och med hänt att jag somnat på passet bara för att det varit så lugnt och skönt.

Respekt för björn
Ett annat kärt tillhåll är Stekenjokk; ett område i Vilhelmina kommun, Västerbottens län, några kilometer från den norska gränsen och Gäddede, som fått namnet just från gäddfiske.
Förresten ordet; jokk är samiska och betyder vattendrag. Mellan Blåsjön och Stekenjokk går också en av Sveriges högst belägna vägar, Vildmarksvägen. Stekenjokk är en del av samernas renbetesområde under sommaren, och renar och renskötsel är en del av naturupplevelsen i området.

– Här älskar jag att fiska. Det finns inte en människa i närheten, när man ger sig ut för att dra upp ett par rödingar, berättar Göran Söderberg.
– Det enda jag har riktigt respekt för det är björn, man vet ju aldrig vad som lurar bakom nästa kulle. Fast det är bara en gubbe däruppe som sett björn på nära håll.

Även Kiruna med sin gruva och sin historia fascinerar Göran Söderberg och hela historien om flytten av stora delar av stan.

IMG_5565

Lölla, Gotlands tidningskung
Bara 16 år gammal började Göran Söderberg eller Lölla, som han också kallas, på slakteriet och stannade där i fyra år.
1980 fick han chans att överta tidningsdistributionen för Aftonbladet och Expressen på ön och det företaget drev han i 32 år tid, innan han överlät det på en medarbetare. Dessförinnan hade han både starta screentryckeriet 1991 och fått se löpsedeln; Gotlands Tidningskung Lölla, 40 år.

– Jag vill alltid ha något att hitta på, säger en entusiastisk Göran Söderberg och fortsätter;
– Jag svetsar och monterar egna lampor med glasdekorationer och en kompis från Florida gav mig tips om en vindflöjel i form av ett hagelgevär, så det håller jag på med just nu.

– Dessutom försöker jag spelar golf med grabbarna på onsdagar kl 1600, men det är inte alltid som tiden räcker till, faktiskt ….
– Allt rullar på och man behöver knappast bry sig. Problemet är väl att få ledigt, men under turistsäsongen och juli månad, då flyr vi ön.

Om Du vill höra någon berätta de mest osannolika historier eller förklara sin kärlek till Gotland för friheten, havet och lugnet. Då ska Du åka från Visby, köra väg 149 norrut och efter ca 7 km ta av mot Väskinde och efter ca 800 meter hittar Du en skylt vid vägen; Väskinde Screen. Då har Du kommit till Göran Söderberg.