Varning för barnarbete

Publicerad
2013-12-15
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

I Norge har norska TV 2 satt fokus på förekomsten av barnarbetare i vår bransch. Detta sedan det avslöjats att det politiska partiet KrF köpt 1 800 T-shirt med sin logga och budskap på, av en återförsäljare i Norge. Denna har själv lagt ordern hos en tillverkare i Bangladesh. Tillverkaren har bilder på Facebook med barnarbetare, som syns ihop med KrF-T-shirt på fabriken.

Det är oklart vem som lagt ut bilderna på Facebook. Likafullt är det en katastrof för partiet KrF och för profilbranschen. Barnarbete får inte förekomma.

Efter att ha varit i kontakt med min norska kollega i NBR, som har kontaktats av norska TV2, vet vi att de har för avsikt att gräva djupare i detta och återkomma med fler reportage om barnarbete och dess koppling till profilbranschen.

Det hela blir inte bättre av att fabriken vägrar släppa in Det Norska Veritas, för att göra en inspektion. Man motiverar detta med att man inte har tid med besök då man har så mycket att göra.

Jag var nyligen i Göteborg, på ett förberedande möte om Mediadagarna, som är i mars 2014. Alla media var representerade och kommer att delta. Det är första gången vår bransch bjuds in på något dylikt som ett media. Vi ska göra vårt absolut bästa för att sälja in våra produkter, som just produktmedia.

Dock tror jag, att vi kan vara rätt säkra på att media i Sverige också kommer att granska detta. Jag hoppas dock att det inte finns något otäckt som flyter upp till ytan.
En sådan här skandal kan sänka en hel bransch, i vart fall delar av den. Alla bör vara mycket noga med val av tillverkare och leverantör, anlita QC och kontrollera om din tillverkare/leverantör har några underleverantörer och att även dessa uppfyller alla krav enligt Fair Trade eller motsvarande

EPPA och SBPR har en Code of conduct. Följ dessa, se till att din leverantör också gör det. Har ni inte Code of conduct rekvirera den av SBPR.

Kjell Harbom
Ordförande SBPR