Uppåt så smått

Publicerad
2013-10-01
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Ekonomi

Konjunkturinstitutet tror i sin senaste prognos, att den ekonomiska återhämtningen börjar till hösten. Fast konsumenterna är beredda att redan nu börja spendera.

Första kvartalet var den ekonomiska tillväxten i Sverige tillfälligt hög. Men än så länge räcker varken omvärldens eller inhemsk efterfrågan för att dra Sverige ur lågkonjunkturen.

Hushållen har goda möjligheter att konsumera med stigande disponibla inkomster, historiskt hög sparkvot och betydande förmögenhet. Deras konsumtion är en viktig drivkraft i efterfrågan, framför allt i år. Nästa år ökar omvärldens efterfrågan snabbare och då blir exportens bidrag till återhämtningen större.

Arbetslösheten har stigit det senaste året och är nu över 8%. När arbetslösheten stiger dämpas löneökningstakten och inflationen. I årets avtalsrörelse har nu en majoritet av de sysselsatta fått nya centrala avtal. Resultatet väntas sammanlagt ge en löneökningstakt i hela ekonomin på i genomsnitt 2,8% per år 2013-2015. De ingångna avtalen bäddar därmed för ett lågt inflationstryck kommande år.