Satsar 20 miljoner på transferanläggning

Publicerad
2013-04-19
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Print & mer

Nordiska Etikettbolaget i Borås är ett av landets marknadsledande företag inom textil profilering. Vid årsskiftet invigde bolaget en helt ny produktionslinje med screen- och transfertryck. Nyinvesteringen ligger närmare 20 miljoner kronor och är helt miljöanpassad, med ett slutet system som återbrukar och renar både vatten, värme och luft. Förmodligen den modernaste i Europa.

Nordiska Etikettbolaget

– Med hjälp av den nya tekniken kan vi göra mer avancerade tryck än vad vi haft möjlighet till tidigare. De nya produktionslinjerna möjliggör mikrotryckta tryck för plagg, text som endast kan läsas med lupp, eller färg som bara syns med hjälp av ultraviolett ljus.

– En säkerhetsfaktor på alla plagg och varor som inte får kopieras, säger VD Lasse Svensson till branschsajten teko.se.

Flera av Nordiska Etikettbolagets nya maskiner är utvecklade av företaget själva.

– Jag tror att vi leder utvecklingen vad gäller automatiserade smarta och miljövänliga digitaltryck, berättar Lasse Svensson.

 Satsar 20 miljoner på transferanläggnign

Företaget tillverkar alla typer av etiketter – allt från hangtags, vävda textilier, broderier och traditionellt tryck till laserskärning, relieftryck och lasergravyr. Merparten av det Etikettbolaget tillverkar appliceras på arbetskläder och profilprodukter. Bland svenska kunders kunder märks bl a räddningstjänsten, vaktbolag och Svenska Fotbollsförbundet.
Modeindustrin är dock den nisch som står för den starkaste tillväxten.

– Branschen har börjat fråga efter större möjligheter att producera tryck och etikettera produkter på deras respektive närmarknader. Dessutom har vi viss tredjepartslogistik för att kunna hjälpa till med snabba leveranser, säger Lasse Svensson.
– Vi har kort produktionstid vilket innebär att en kund kan vilja ha en tröja i en speciell färg och storlek med ett visst tryck som säljer bäst i Göteborg och ett annat tryck i en annan storlek och färg i Stockholm. Då kan vi effektuera så små serier som ned till ett enda tryck, säger Lasse Svensson.

Företaget har en exportandel på 40%, 41 anställda och omsatte 34 miljoner kronor (2011) och är medlem i branschorganisationen TEKO.

Nordiska Etikettbolaget