Gästkrönikan – Det är kul med skyltar

Publicerad
2013-04-30
Skribent
Josefin Nässlander

I hela mitt liv har jag varit verksam i skyltbranschen. 1950 startade min far skylttillverkning i Kungsör, 1980 startade jag Skyltgruppen AB och blev ordförande i Ljusreklamförbundet i slutet av nittiotalet. År 2012 blev jag vald till President i European Sign Federation, som samlar skyltmakare från mer än 20 länder. Från att jag började hjälpa min far fram till idag har det blivit många lägen, med många skyltar av alla dess olika slag.

Jag fick en fråga på en fest häromveckan; Om du fick bestämma, precis vad du ville, vad skulle du då arbeta med? Egentligen behövde jag inte tänka länge, för varje dag påminns jag om hur spännande och roligt det är att jobba med skyltar. Man får jobba med färg, form och ljus i alla dessa skyltar som är vägvisare, reklamplatser, en del av arkitekturen, logotyper eller varumärken förkroppsligade.

Ingen dag är den andra lik, alla skyltprojekt skiljer sig åt. Allt från det lilla caféet i hörnet till ett företag med urstarkt varumärke som omprofilerar sig på över 100 platser i norra Europa. Möjligheterna är många och vetskapen om att jag, och alla andra skyltmakare, med passion och erfarenhet påverkar stadsbilder på ett positiv sätt, samtidigt som det ger liv åt varumärken, får mig att känna mig lyckligt lottad.

Alltför ofta ser jag skyltar som lyser dåligt, inte samspelar med arkitekturen, har dålig design och inte lyfter fram varumärket. Detta bevisar bara vilken oändlig marknad det finns därute för skyltmakare med höga ambitioner.

Tekniken har under åren gjort otroliga framsteg. Med tanke på skyltens utveckling de senaste 90 åren, den första neonskylten kom upp redan 1924 i Stockholm samt från neon till LED, från analogt till digitalt, har jag strålande och lysande förhoppningar för skyltteknikens förbättringar och förändringar i framtiden. En utveckling som inte nödvändigtvis behöver betyda ut med det gamla och in med det nya, utan en utveckling som låter oss med ny teknik för att ta fram det bästa av det bästa som skyltar har att ge.

Efter att jag tänkt klart ett par sekunder på frågan jag fick, svarade jag; Skyltar, såklart.
Jag tycker att det jag gör idag är så pass roligt att jag kommer att blir kvar i skyltbranschen i ett antal år till. Det finns så mycket mer som jag vill göra. Jag vill att vi låter skyltarna ta mer plats och lysa upp vår omgivning ännu mer.

 Roger Persson

Roger Persson

Skyltmakare senior
Skyltgruppen Scandinavia AB