Digitaltryckta kartonger under luppen

Publicerad
2012-11-27
Skribent
Redaktionen

Den nya andra generationens Stora Enso Gallop Powered by Xerox lanseras under våren på bl a Drupa. Nu med den nya Xerox iGen4(TM) EXP-tryckpressen för stora arkstorlekar och en förbättrad lackeringsenhet. Den nya versionen av Gallop stödjer den största arkstorleken på marknaden för digitaltryck och har ett integrerat inline-kontrollsystem och en ny teknik för lackering.

Kraven på tillverkning av läkemedelsförpackningar är mycket höga. Därför inför Stora Enso Gallop nya utveck-
lingstillägg och förbättringar till sin inline-linje för förpackningstryck som introducerades 2008. Den nya tryck-
pressen Xerox iGen4(TM) EXP ökar tryckytan med 15% och linjen stödjer nu 364×660 mm ark, vilket gör det möjligt att trycka, lackera och stansa många fler förpackningskomponenter på ett ark.

Lackeringstekniken har förbättrats med den nya lackeringsenheten Stora Enso Pinta, som är särskilt fram-
tagen för digital förpackningsproduktion. Starttiden har minimerats genom användning av ett hölje, som är enkelt att byta ut inför nya jobb, och ett automatiskt rengöringssystem ökar bestrykningssystemets totala effektivitet.

Digitaltryckta kartonger under luppen - Gallop

Vattenbaserad lackering används i produktionen av läkemedelsförpackningar, men även ultraviolett lackering finns tillgänglig som alternativ. Den buffrande staplaren är integrerad i lackeringsenheten och formar en ark-
stapel som går till Gallop DC 66-stansaren. Lackeringsenheten finns även tillgänglig som en fristående enhet.

Ett bildkontrollsystem har integrerats för inline-kontroll av tryckta bokstäver på varje enskilt ark. Kontrollen sker omedelbart efter tryck och omfattar vartenda ark för tillförlitlig upptäckt av minsta textfel eller smutskorn. Inom läkemedelsförpackning är det av yttersta vikt att alla tryckta detaljer på förpackning och bipacksedlar är full-
ständiga och inte lämnar något utrymme för missförstånd.

Med sikte på nya marknadssegment
Digitaltryckta förpackningar har redan erövrat en betydande marknadsandel inom flera segment, exempelvis läkemedelsprodukter, media, programvara och konsumentelektronik, som har sina specifika behov av olika språkversioner i olika storlekar. Den andra generationens Gallop kommer att utöka lönsamheten för digital-
tryck av förpackningskomponenter till helt nya områden: livsmedel och sötsaker, säsongsspecialiteter och till och med kosmetikaförpackningar.

– Vi är starkt engagerade i att fortsätta vårt innovativa utvecklingsarbete med digitaltryck av förpackningar. Det är vad den allt mångsidigare marknaden för konsumentprodukter behöver, säger Ismo Saarinen på Stora Enso New Packaging Solutions.

– Optimeringen av de senaste tillskotten i Xerox iGen-teknologi i kombination med Stora Ensos nya efterbe-
handlingstekniker levererar en oöverträffad lösning för digital produktion av falskartong i korta serier, säger Valerie Thomassin på Integrated Marketing, Xerox Europe.

– Den andra generationens Stora Enso Gallop gör det möjligt för varumärkesägare att få bättre utdelning på marknadsföringsinvesteringar. Konverterarna kan producera fler jobb och uppfylla det ökande kravet på nollager och on-demand-leveranskedjor.

Digitaltrycka kartonger under luppen