Mer än bara plotter

Publicerad
2012-05-29
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Aktiebolaget registrerades den 6 maj 2009, men redan drygt två år tidigare var verksamheten i full gång med en aktiv hemsida, bred marknadsföring och inte minst deltagande på olika mässor.
Det ska handla om företaget Svenska Plotter AB, som ägs och leds av paret Harald Strandh och Agneta Snahr.

Harald Strandh har precis kommit hem från Fespa i Barcelona och ändå hunnit avverka ett par kundmöten i Skåne, när vi träffar honom i företagets lokaler på Vibogatan i Skultorp i utkanten av Skövde. Sedan ca 2,5 år håller man till i det som tidigare var en vårdcentral på drygt 350 kvm.

– Det är inte optimala lokaler för vår del. Det är för många smårum, förklarar Harald Strandh.
– Vi skulle behöva lite större ytor för både utställningen och lager. Därför ser vi oss väl om efter andra alternativ, eller kanske till och med att bygga i egen regi.

Plotter

Mindre, men bättre
Intrycken som Harald Strandh har med sig från Fespa är att mässan var något mindre i år, men med ett bra eller till och med bättre innehåll än tidigare. Första gången han var med på en Fespa-mässa var i april 2008, då arr-
angemanget gick av stapeln i Genevé.

– Det blir utmärkta tillfällen till att ta del av olika nyheter, träffa gamla kontakter och knyta an till nya potentiella leverantörer och samarbetspartners, menar Harald Strandh.
– Vi kommer troligtvis att lansera en ny, lite kostnadseffektivare UV-flatbed-printer. Den bygger också på en kon-
verterad Epson 4880-printer med en maximal printbredd på 43 cm och en printlängd på dryga metern.

En riktig tavla
Det spanska företaget Inglet, som Svenska Plotter representerar i Sverige, har inte bara sina vertikalsågar, utan också en maskin för applicering av exempelvis printad vinyl på MDF-skivor eller medelhårda träfiberskivor, vilket ger ett intryck av en tavla. Finessen är att kanterna kan fasas och färgbeläggas i ett stort antal alternativa färger. Maskinen är billig att köpa, enligt Harald Strandh, men framför allt mycket billig att använda och kommer att visa upp på nästa Promotion Expo-mässa i augusti.

En annan nyhet, som Svenska Plotter kommer att lansera, är en ny textilprinter av flatbedstyp från grekiska Polyprint i serien TexJet – nu med beteckning Plus. Den är utrustad med bl a övertryck i slangsystemet, för att förhindra sedimentering, ny mer avancerad platta mm.

– Dessutom finns, från och med våren, en smart och enkel automatiserad precoatingmaskin från Polyprint som en av många fördelar. Priset till kund är 40-50 000 kronor.
– Jag har också intrycket av att de kinesiska tillverkarna blir allt bättre och här tror jag att mycket kommer att hända, säger Harald Strandh.
– På lasersidan representerar vi kinesiska Kaitian, som är en av de största lasermaskintillverkarna i Kina och med en synnerligen hög kvalitet på sina produkter.

Svenska Plotter har valt att börja lansera en del av deras minskiner, exempelvis Taurus R-60 GT, lasergravyr med 40W glastubslaser (ca 3 000 brinntimmar) med en arbetsyta på max 610×450×250 mm. Den idag dyraste model-
len i Svenska Plotters sortiment är Taurus X-80 RF med 30W Coherent-laser (ca 20 000 timmar/påfyllningsbar) med en arbetsyta på 800x500x250 mm och en hastighet på upp till 150 cm/sek.

– Vår leverantör är väldigt europeisk i sitt tänk och sätt att driva verksamheten och jag tror, att vi har mycket att förvänta oss från de kinesiska tillverkarna.

Plotter

Allt och alla
På sin hemsida www.plotter.se är företaget inte speciellt blygsamt av sig, utan man tar ut svängarna rejält.

Vår huvudsakliga inriktning är blivande och befintliga profileringsföretag, reklambyråer, skyltmakare, textiltryckerier, gravyrfirmor, stenhuggare, skolor, motivlackerare, industriföretag, kläddesigners, eventbolag, copyshops, fotobutiker m fl. Vi anser att en viktig del av vår affärsidé är att kunna ge en bra service och kostnadsfri support från den dagen kunden valt oss som leverantör.

Med lång erfarenhet inom branschen och med kunnig, utbildad personal, hjälper man kunderna att hitta rätt utrustning och ger dem den utbildning, garanti, service och support som behövs för en maximerad produktion.

– Naturligtvis föreslår vi alltid de maskinlösningar som ger kunden mest för pengarna utan att behöva tumma på kvaliteten, påpekar Harald Strandh.

Hyrköp gav merköp
Bakgrunden till Svenska Plotter AB börjar hos Kjell Jansson på Whisqu Graphic i Skövde, där Harald Strandh startade Plotter.se. Först som anställd för att sälja lagerförda testmaskiner och demoexemplar, för att efter endast ett par månader börja tillhandahålla nya skärplottrar och senare även transferpressar och print&cut.

Med tidigare erfarenhet från textiltryckverksamhet gick utvecklingen i ett raskt tempo. Med tiden blev suget att göra affärer för stort och försäljningen tog fart tack vare en stor efterfrågan och redan efter ett år var den sidoverksam-
heten i Whisqu Graphic större än den ursprungliga. Efter ca tre år togs beslutet att bilda Svenska Plotter AB, där verksamheten drivs idag.

– Genom ett nära samarbete med Wasa Kredit kunde vi hjälpa till att ordna med finansieringen av kundernas köp och det bidrog givetvis till merköp – och en ökad försäljning, förklarar Harald Strandh.
– Nu arbetar vi inte bara med Wasa Kredit, utan även med andra finansieringsbolag, inte minst vid riktigt stora hyrköpsavtal.

När det gäller transferpressar säljer man bl a maskiner från det ungerska Drucktech, som t ex PHP-45-V2-A Automatic. Det är en automatisk dubbelpress med aktiv luftkuddeteknik och swingarmsfunktion, som enkelt styrs med hjälp av ett knapptryck eller i fullt automatiskt läge med olika trycktider.

– En optimal produktionsmaskin att använda där utrymmet inte räcker till för att ha två maskiner, säger Harald Strandh.
– Dessutom blir det billigare med en värmekälla.

Plotter

Söker säljare och tekniker
Idag är man ca fem anställda, lite beroende på hur man utnyttjar extrapersonal, och omsättningen 2011 låg på drygt 6 miljoner kronor. För 2012 talar prognoserna om en omsättning på runt 10 miljoner kronor.

Merparten av försäljningen genereras med hjälp av webbshopen, men den stora efterfrågan gör att företaget söker med ljus och lykta efter både drivna säljare och skickliga tekniker. Försäljningen utgörs framför allt av mindre ma-
skiner, men det förekommer allt mer avslut kring större maskiner, vilket självklart påverkar omsättningssiffrorna. Man säljer också förbrukningsmaterial till sina maskiner, men när det gäller vinyl hänvisar man oftast till Scandraft, som man har ett utmärkt samarbete med.

– Vi har börjat tillhandahålla Mutoh, EFI, Agfa m fl och då handlar det om avslut som är större än våra tidigare snittköp.
– Vi föredrar kända och beprövade varumärken som t ex Roland, för de släpper inte tekniken förrän den är fulländad. Det känns säkrare och man vet vad kunden får för pengarna.

Andra kända varumärken i portföljen är Rollsroller, Canon, Brother och Summa, för att nämna några.

Gratis support
Svenska Plotter är noga med att ge sina kunder en ordentlig utbildning i samband med köp och leverans av maskiner. På så sätt minskar behovet av support och redan efter ett par månader hör kunden som oftast av sig bara för att köpa förbrukningsmaterial.

– Vi vidareutvecklar våra supportsidor på nätet kontinuerligt och har nu totalt över 600 Mb nedladdningsbart material, berättar Harald Strandh.
– Här hittar kunderna manualer, instruktionsvideos, bildexempel, lathundar, heta tips, rekommenderade priser mm.
– Vi är ganska unika med att erbjuda vår omfattande support helt gratis och det vill vi fortsätta att ge kunderna.

Söker nya branscher
Om allt går som man planerar kommer företaget att om 4-5 år har ca 10 anställda och omsätta 30-40 miljoner kronor. Det säljs kanske inte 3-4 gånger fler maskiner, men de som säljs är dyrare. Uppskattningsvis kommer då 60% från den befintliga verksamheten, medan ca 40% kommer från helt nya produkter på helt nya marknader. Vad, vill inte Harald Strandh avslöja, men säger lite hemlighetsfullt att det kan handla om att dagens kunder kan bli morgondagens återförsäljare.

Idag agerar man enbart på den svenska marknaden, men intresse har kommit från både Norge, Danmark, Åland och Finland.

Plotter

Kortare, snabbare
Svenska Plotter AB räknar med att det finns ca 3 000 potentiella kunder för dem i Sverige och merparten har man redan tidigare haft en relation med. Det är lite därför utvecklingen varit så intensiv.

Digitaltryckta T-shirts har framtiden för sig, medan screen minskar eller produceras utomlands. Företaget menar, att kunderna kräver kortare serier, mer flexibilitet och snabbare, bättre, häftigare grejer med mer färg och fler applikationer.

Förändringarna i kundernas efterfrågan tar sig bl a uttryck i att Svenska Plotter under senaste tiden haft stor framgång med bl a mini-skärplottern Cameo från Graphtec. Med den vänder man sig framför allt till motorklubbar, bil- och båtförsäljare, motivlackerare och till hobbysidan. Ett startpaket med maskin, programvara och lite folierullar kostar inte mycket, men har ett stort användningsområde. Något som väckte mycket uppmärksamhet bl a på senaste Bilsport-mässan Custom & Performance Motor Show på Elmia i Jönköping.

Klockorna ska ringa
Harald Strandh är en man som har ordets gåva. För 38 år sedan föddes han i Upplands Väsby, men på 80-talet förde gröna vågen honom och hans familj till trakterna kring Kinnarp. Efter tekniskt gymnasium och gymnasie-
ingenjörsexamen kom han först till Volvo, för att sedan hinna med telemarketing, konsultation inom friskvård och egen verksamhet inom papper- och textilförädling.

Idag inskränker sig friskvården till promenader mellan bostaden och arbetet, som båda ligger i Skultorp. Då ges också tid att fundera och planera för lördagen den 19 maj, då det ska hållas storbröllop när Harald och hans livs-
kamrat och kompanjon Agneta ska utbyta ringar och ingå äktenskap. Då kommer klockorna att ljuda över den skaraborgska nejden och under den proceduren kommer Harald Strandh att få vara fåordig, det är ett tillfälle då det egentligen bara kommer att yttras ett enda ord.

Plotter

Text/foto Lars Knapasjö