Vill dubbla modeexporten

Publicerad
2011-03-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Den svenska modeexporten sålde för 11,3 miljarder kronor förra året. Det är en rekordsiffra, men handelsminister Ewa Björling vill fördubbla den.

Foto: Jonna Thomasson

Foto: Jonna Thomasson

Handelsminister Ewa Björling (M) säger till Svenska Dagbladet, att hon tror att den svenska klädexporten kan fördubblas.

– Det är ett väldigt ambitiöst mål, men fullt realistiskt. Jag vill att vi ska fördubbla all svensk export till 2015, säger hon. Bakgrunden till detta är att klädexporten ökade med 2 procent under finanskrisen, då övrig handel minskade med 17%.

Nya siffror från branschorganisationen Teko visar, att år 2010 var det mest framgångsrika året någonsin för svensk modeexport. Försäljningen ökade med 10%, eller en miljard, enligt preliminära siffror. Hit räknas dock inte produkter som tillverkas utomlands och som sedan säljs vidare direkt till ett annat försäljningsland, som till exempel kläder för H&M.